V Sloveniji je nastal eden izmed desetih taktilnih muzejev v Evropi. Slepi in slabovidni tako niso več zapostavljena skupina v muzejskem okolju, za njihove potrebe je prirejen Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Ne le z napisi v Brajevi pisavi, prilagojen je tudi z zvočnimi vsebinami, taktilnimi oznakami in novimi eksponati, ki omogočajo spoznavanje komunikacijskih orodij tudi slepim.

Ideja se je porodila ob obisku slepe in slabovidne mladine, pravi kustodinja Ajda Kozjek, ko so za potrebe obiska prilagodili prve materiale. Rezultat je zanimiv – ob vstopu v razstavni prostor obiskovalec na prvi pogled ne opazi nič posebej drugačnega. Postavitve zbirke namreč niso kaj dosti spreminjali. Glavna adaptacija so bili napisi v Brajevi pisavi, ki so na prilagojeni prozorni foliji dodani že obstoječim napisom. Pri prilagoditvi so sodelovali sodelavci Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo na Naravoslovnotehniški fakulteti in drugi strokovnjaki.

Izziv za prilagoditev pa je bil še eden – kako omogočiti slepim čim bolj enostavno gibanje po prostoru. Prva rešitev so bile že omenjene reliefne stopinje na tleh, celostno sliko prostora pa daje reliefni zemljevid pred vsakim vhodom v sobe.

Gre za tloris prostorov, kjer iz ravne ploskve izstopajo stene prostorov, različni simboli pa označujejo smeri gibanja, stopnice in pomembne objekte. Nastajanje je bil zanimiv proces tudi za avtorje, saj splošno sprejetih smernic za izdelavo takih zemljevidov ni, tako da so končne izdelke pač preizkušali s slepimi in na koncu izčistili le bistvene informacije.

Foto: Študenti NTF

Avtorji muzejske poti: Estera Cerar, Ajda Kozjek, Raša Urbas, Urška Stankovič Elesini, Pia Anžel, Aksinja Kermauner in Matej Pivar

Jan Grilc