V akciji “Čisto veselje” so pred dnevi ljudje na 30 lokacij po vsej Sloveniji prinašali odpadne surovine, da bi z izkupičkom, v celoti namenjenem projektu Botrstvo, pomagali čim več otrokom s posebnimi potrebami omogočiti (morda prvo) počitniško doživetje. V slabem tednu ste zbrali 527 ton odpadnih materialov, kar pomeni 58.679 evrov za letovanja otrok s posebnimi potrebami.

V akciji “Čisto veselje” so pred dnevi ljudje na 30 lokacij po vsej Sloveniji prinašali odpadne surovine, da bi z izkupičkom, v celoti namenjenem projektu Botrstvo, pomagali čim več otrokom s posebnimi potrebami omogočiti (morda prvo) počitniško doživetje.

V slabem tednu ste zbrali 527 ton odpadnih materialov, kar pomeni 58.679 evrov za letovanja otrok s posebnimi potrebami.

Gre za otroke, ki brez posebej usposobljenih spremljevalcev ne zmorejo biti del običajnih skupin otrok na letovanjih, starši pa zaradi socialnih stisk ne zmorejo niti plačila samega letovanja, kaj šele dodatnega spremstva.

Takih otrok je v projekt Botrstvo vključenih več kot 200. Počitniška izkušnja bo za tiste, ki se bodo letovanja lahko udeležili, izjemnega pomena. Vendar pa  take počitnice zanje  pomenijo le  odskočno desko za naprej: če  bo zbranega  dovolj denarja,  pa bodo lahko  tem otrokom in njihovim družinam v posebnem  svetovalnem centru  strokovno podporo nudili vse leto, pravi psihologinja, ki pomaga otrokom s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, Daša Vervega.

“Če otrok dobi občutek, da je nekomu pomemben, je to dober temelj za naprej. Pomembno je starše opolnomočiti, da delajo drugače in kljub svoji stiski pomagajo otroku. Zato je svetovalnica, ki jo sanjamo, tako pomembna – da lahko družine spoznajo drugačne načine dela.”

Revščina in pomanjkanje, v katerih odrašča na tisoče otrok pri nas,  lahko nanje zelo različno vpliva. Na večino vsaj tako  kot samo materialno pomanjkanje  negativno vplivajo povsem  spremenjeni družinski odnosi, ki jih prinašata  negotovost in strah pred prihodnostjo. Tak strah  lahko močno vpliva na vedenje otrok, še posebej tistih, ki že sicer imajo posebnosti v razvoju.

“Otroci, ki prihajajo iz revščine, velikokrat nimajo prave stimulacije. V šolskem sistemu zato hitro izvisijo.”

Kako se bodo zbrana sredstva porabljala, bomo seveda spremljali tudi na Valu 202.

Val 202