Marin Medak je postal prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean, a kar je bolj pomembno, v dolgih dneh na oceanu stkal trdno prijateljstvo s tremi Britanci za vse življenje. 

Marin Medak, Simon Osborne, Stephen Bowens in Alastair Humphreys –   2600 navtičnih milj, 45 dni na odprtem oceanu, nešteto zavesljajev. Na koncu ni bilo, kot v ameriškem filmu. Niso zaveslali na belo, s palmami obrobljeno  plažo, tekli po pesku  v počasnem posnetku, se škropili v plitvini s sončnim zahodom v ozadju ….

Mislili so celo, da bodo morali nekaj metrov od obale več celo noč čakati na odprtje carine, a je Stevova punca Sally pregovorila carinike na Barbadosu, da so ostali v službi nekaj ur dlje in da so fantje lahko takoj po zadnjih zavesljajih opravili birokratske formalnosti.

Zadnjih nekaj dni je bilo napornih, zabeležili so prvo resno poškodbo, hrane je začelo počasi zmanjkovati, a zdaj je vse za njimi. Čeprav so konec pustolovščine težko pričakovali, jim ni vseeno, da je te zdaj nepreklicno konec.

Marin Medak je tako včeraj pozno zvečer postal prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean, a kar je bolj pomembno, v dolgih dneh na oceanu stkal trdno prijateljstvo s tremi Britanci za vse življenje.

Miha Švalj