Tako kot se astronomi vzneseno pogovarjajo o nebesnih telesih se vinogradniki o vinu. Jože Kupljen v Nemčiji že štiri desetletja prodaja slovenski renski rizling, na Jeruzalemskih gričih pa je združil dve strasti, vinarstvo in astronomijo.

V časih, ko je bila podjetniška pobuda zgolj tolerirana, si je drznil seči po zvezdah. "Pri nas so bile politične ovire, pred 40 leti,  jaz sem bil prvi z avtomatsko polnilnico, imel sem dobre ljudi, ki sem jih dobro plačal."

Tako se je začela zgodba o uspehu, pospremljena s številnimi težavami - ni bilo materiala, treba se je bilo znajti, stvari "prešvercat", pomembne so bile zveze. "Časi so bili bolj lagodni, ker sem prišel iz Nemčije in tukaj investiral – pa so me toleriral."

Je trmast, prepričan v svoj prav, včasih gre z glavo skozi zid in zahteva, da vsak opravi svoje delo kot je treba. Z gledišča vinarja pravi, da smo v Evropsko unijo prišli prepozno. Trg je bil namreč že razdeljen, v 90-ih pa smo zgubili še 60 odstotkov jugoslovanskega tržišča. "Z vstopom smo bili prepozni, pozicije so prevzeli Avstralci, Čilenci …"

O tekmovanjih pravi, da je bil 5 let član komisije na vinskem tekmovanju in videl, kako stvari potekajo. "Vino povohate, pokusite in izpljunete – to ni to, vino mora iti tudi po grlu."

Kot Nedeljski gost je Jože Kupljen govoril o vinarstvu, diplomatskih zagatah, ‘gasterbajterstvu’, prvi vinski banki na svetu  in seveda letošnji izjemni  letini.

Miha Švalj