Foto: Bobo

Tokrat smo dobili kar dve. Imeni tedna sta, po izboru poslušalcev, postala Matej Šurc in Blaž Zgaga. Novinarja sta za prvi del triologije V imenu države o slovenskem trgovanju z orožjem dobila mednarodno nagrado za preiskovalno novinarstvo.

V Beogradu jo je podelila Organizacija za medije Jugovzhodne Evrope (SEEMO), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI).

Matej Šurc, sicer tudi kolega  iz zunanjepolitičnega uredništva Radia Slovenije je povedal, da so odzivi na nagrado dobrodošli predvsem zato, ker se zdaj sploh govori o knjigi. Oba doslej izdana dela sta namreč naletela na molk medijev in akterjev orožarskih zgodb iz 90. let. Odločili so se, da o tem preprosto ne bodo govorili, je kritičen Šurc:

"Namen knjige ni ustvarjanje novih razprtij, ampak to, da končno presekamo gordijski vozel  vzajemnih obtoževanj in  strankarskih politik, sploh, ker so bili v devetdesetih v trgovino z orožjem vpleti vsi dejavniki takratne politike, od predsednika predsedstva, ministrov, vojaških in civilnih obveščevalnih služb, posamezniki, podjetja …"

Šurc razlaga, da je to tudi razlog za molk vpletenih, ki svojih plati zgodbe ne želijo pojasnjevati.  Pravi tudi, da si z Blažem Zgago ne delata  iluzij, da bi zadevi prišla do dna.

"Sva samo novinarja, ki sva se zakopala v to zgodbo iz preprostega razloga - ker je sodstvo neučinkovito." Sodstvo se je po Šurčevi oceni postavilo na stran politike in je ves čas pomagalo  stvari pometati  pod preprogo. "Škoda je bila narejena in  po dvajsetih letih se zdaj s tem vprašanjem ukvarjajo le še  novinarji in zgodovinarji."

"Novinarji vršimo nadzor v tej družbi in smo slaba vest tistim, ki delajo v nasprotju z zakonom in politiki pri tem niso izključeni," je prepričan Matej Šurc:"Predvsem novinarji s Hrvaške in Srbije pogosto potožijo, da razmere v njihovih državah še niso prišle do točke, kjer bi lahko afere devetdesetih razkrivali tako, kot to počnemo pri nas."

Po drugi strani pa so v teh državah že spisali zakone in v njih opredelili vojno dobičkarstvo kot kaznivo dejanje, ki ne more zastarati. "Pri nas tega niso sposobni storiti," je še povedal Matej Šurc, ki je skupaj z Blažem Zgago tokratno ime tedna.

Preostali kandidati za ime tedna so bili:

Miha Mazzini, pisatelj in avtor kratke zgodbe That Winter, v slovenščini je izšla pod naslovom Organizem, za njo pa je prejel ugledno ameriško literarno nagrado Puschart, ki jo sicer le redko podeljujejo evropskim avtorjem.

Vesna Rugelj, vodja stavkovnega odbora medicinskih sester na enotah intenzivne terapije na UKC v Ljubljani. Zahtevale in dosegle so, da bodo tudi v prihodnje srednje medicinske sestre, ki opravljajo delo diplomiranih, imele temu primerne pravice in plače.

Simon Sever, duhovnik evangeličanske cerkve v Bodoncih, kjer so med tokratnimi prazniki pripravili še eno v nizu hudomušnih dobrodelnih akcij za gradnjo dvorane v Bodoncih in v "Čarobno sladki" akciji na stojnici prodajali palačinke, čaj in kuhano vino.

Barbara in Niko Štemberger, ki sta s svojim Zavodom V-oglje postala člana prestižnega svetovnega združenja keramikov, s tem pa Voglje pri Šenčurju, kjer vsako leto poteka kolonija umetniške keramike, postavila na svetovni kulturni zemljevid.

Rezultati glasovanja:

	      SKUPAJ SMS WWW KANDIDATI 8:15 11:00  Miha Mazzini	91	2	87	1	0	1  Vesna Rugelj 	21	1	18	0	0	2  Simon Sever	11	0	9	0	0	2  M.Šurc,B.Zgaga 	111	13	85	2	8	3  B&N Štemberger  57	0	56	0	0	1

Miha Švalj