"Slovenija nujno potrebuje razvoj!"  (Foto: MMC RTVSLO)

Igor Akrapovič je v pogovoru z Jernejem Verbičem med drugim povedal, da je bil začetek poslovanja pred dvema desetletjema sicer težak, še težje pa je, ko dosežeš vrh, ostati na vrhu. To pa lahko dosežeš tako, da se vseh ovir lotiš  racionalno ter da poskušaš kar najbolj natančno predvideti, kaj se bo zgodilo.

V naslednjih petih letih namerava podjetje Akrapovič povečati obseg proizvodnje ter se približati  številki 700 zaposlenih. Krize so se v njegovem podjetju lotili ustvarjalno, zato tudi v zadnjih letih beležijo  bistveno boljše rezultate kot kdajkoli.

Igor Akrapovič nam je povedal tudi, da veliko investira, če stroja, ki ga potrebujejo ni na trgu, ga naredijo. Prepričan je tudi, da bo proizvodnja zagotovo ostala doma v Sloveniji, res pa je, da razmišlja pa o tem, da bi v prihodnosti v tujino preselil tiste dele podjetja,  ki zaposlujejo ljudi z najvišjo izobrazbo in imajo zato visoke plače, saj zaradi velike davčne obremenitve plače le teh  pomenijo najvišji strošek za podjetje.

To je po njegovem mnenju tudi velika težava slovenske davčne politike, saj sili inovativna podjetja z visoko kvalificirano delovno silo, da razvojne oddelke podjetij selijo iz Slovenije.  »Slovenija nujno potrebuje razvoj, inženirje in sposobne ljudi, če jih bomo pregnali z davčno politiko, nam bo lahko še hudo žal,« pravi Igor Akrapovič, ki v naši  vladi ne bi želel delati reda, bodo pa korenite spremembe nujne, je prepričan.

Kandidati za Ime tedna so bili še:

Jernej Barbič,
znanstvenik in profesor za južnokalifornijski univerzi v Los Angelesu ter prvi Slovenec, ki ga je revija MIT Technology Review uvrstila na prestižen seznam 35 najuspešnejših inovatorjev mlajših od 35 let.

Peter Kauzer,
kajakaš, ki je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Bratislavi osvojil zlato kolajno in s tem že drugi naslov svetovnega prvaka ter vozovnico na olimpijske igre v Londonu.

Boris Turk in Olga Vasiljeva,

vodji mednarodne skupine raziskovalcev iz Nemčije, Rusije, Amerike in Slovenije, ki so v prestižni znanstveni reviji Nature Nanotechnology predstavili nov način zdravljenja raka - razvili so učinkovit dostavni sitem za zdravila, ki temelji na magnetnih nanodelcih.

Marjan Kolar,
eden od solastnikov podjetja Keter, ki je v Bučečovcih zagnalo bioplinsko elektrarno, za katero trdijo, da je najsodobnejša in najnaprednejša na svetu, saj ima rastno komoro v kateri bodo vzgajali hitrorastoče energetske rastline.

Predlagajte kandidate 

Pogovoru z Imenom tedna lahko prisluhnete v ponedeljek ob 12. uri. Sodelujete lahko tudi pri izboru kandidatov za ime tedna – vsak teden, do petka opoldne, pričakujemo vaše predloge tistih, ki so pritegnili vašo pozornost. Opremite jih s kratko utemeljitvijo in jih, ob svojem imenu, sporočite po telefonskem odzivniku  01/475 2008 .

Kandidate, ki se bodo potegovali za ime tedna, bomo izbrali iz vaše in naše ponudbe in jih uvrstili na ponedeljkovo glasovanje.

Miha Švalj