Slovenski pridelovalci, predelovalci in trgovci so na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni podpisali kodeks ravnanja udeležencev v verigi preskrbe s hrano, ki naj bi  omogočal večjo preglednost znotraj agroživilske verige. Za enkrat je kodeks le podpisan papir, vsi podpisniki pa bodo morali poskrbeti, da ne bo le to.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Ciril Smrkolj je povedal, da so zdaj vsi podpisniki pred izzivom, da  bodo vsi podpisniki spoštovali zaveze, napisane na papirju, sam pa ga vidi kot dobro podlago za bistveno izboljšanje sodelovanja.

Dokument je torej  neobvezujoč okvir poslovnega sodelovanja, zato partnerje v prehranski verigi resno, organizirano  dogovarjanje šele čaka. Proizvajalci v tem trenutku ne morejo potrošnikom zagotoviti niti cenejših proizvodov  niti preglednejše kakovosti. Anka Lipušček Miklavič, predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pravi, da so po mukotrpnih usklajevanjih uspeli uskladiti poglede.

Izognila pa se je odgovoru na vprašanje, kakšne konkretne rezultate si si lahko potrošniki obetamo  na prodajnih policah v smislu nižjih cen in višje kakovost ali varnosti hrane. Sama  vidi kodeks predvsem kot pravičnejšo  razdelitev prihodkov vseh udeležencev v agroživilski verigi. Nadzor nad spoštovanjem kodeksa bo  izvajal odbor, ki ga bodo sestavljali predstavniki vseh členov v agroživilski verigi, a kakšnih posebnih mehanizmov sankcioniranja nima.

Predsednica trgovinske zbornice Slovenije  Mariča Lah  meni, da je prišel skrajni čas, za podpis takega dokumenta, ki res ni pravno obligatoren, ampak zgolj moralno. Kodeks namreč ne  prinaša zavez k preglednejšim cenam in primerjavam kakovosti. Na vprašanje ali to pomeni konec  praks v smislu izsiljevanja cen in podobnega je Lahova odgovorila, da je kodeks zapis dobrih praks, izognila pa se je odgovoru, ali to pomeni konec slabih praks.

Tudi zato je predsednica Zveze potrošnikov Breda Kutin močno zadržana do kodeksa in si od dogovora koristi za potrošnike ne obeta. Meni, da na način kot je zastavljen potrošnikom ne bo prinesel kaj bistvenega, predvsem zato ne, ker ne zakonodaja ne kodeks ne predvidevata preverjanja zavez in sankcij za  kršitve teh zavez.

Jernej Verbič, Miha Švalj