Zaradi odpovedi in prestavitev dogodkov so ponudniki pogostitev oziroma cateringa zelo prizadeti. Panoga, ki je v Sloveniji v zadnjih letih narekovala visoka merila in bila v evropskem vrhu, se je povsem ustavila. Predstavljamo dve ugledni podjetji, ki imata v tem času precej izzivov. Anja Hlača Ferjančič se je pogovarjala z ustanoviteljico podjetja Vivo catering Jernejo Kamnikar ter ustanoviteljem Borbona catering Aleksandrom Bohincem.

Zaradi odpovedi in prestavitev dogodkov so ponudniki pogostitev zelo prizadeti. Panoga, ki je v Sloveniji v zadnjih letih narekovala visoka merila in bila v evropskem vrhu, se je povsem ustavila

Eden prvih cateringov, ki se je ukvarjal le z dogodki in na območju širše regije postavljal smernice, je Vivo catering. Ustanoviteljica in direktorica Jerneja Kamnikar poudarja, da so 130-člansko ekipo gradili vrsto let. Specializirali so se za velike dogodke, številke zdaj zvenijo skoraj neverjetno.

Dogodki in gostje prinašajo veliko dodano vrednost, a za zdaj nič ne kaže, da bi dogodke z več kot 500 gosti spet lahko organizirali. Pa tudi za manjše dogodke napovedi niso obetavne. Borbona catering večino storitev opravi za prireditve s približno sto gosti, imajo več kot 300 stalnih naročnikov, a naročil tako rekoč ni. Tudi Aleksander Bohinc je omenil zaposlene in dodal, da so se zaradi krize žal že morali posloviti od nekaterih.

Oba sogovornika poudarjata, da je bila catering industrija že do zdaj zelo nadzorovana, morali so upoštevati vrsto smernic in higienskih priporočil, zato sta prepričana, da tudi v novi realnostih ne bi povzročali dodatnega tveganja za goste. Vendar dogodkov tako rekoč ni, oba govorita o več kot 80-odstotnem izpadu naročil.

Aleksander Bohinc pravi, da je glavna težava to, da nimajo nobenih informacij o tem, koliko časa bodo veliki dogodki prepovedani oziroma bodo tudi manjši potekali v precej omejenem obsegu. Oba sogovornika opozarjata, da ne gre le za preživetje catering industrije, ampak da je celotna industrija srečanj pod velikim vprašanjem. Jerneja Kamnikar poudarja, da je mednarodni kongresni turizem za Slovenijo izjemno pomemben, ti dogodki prinašajo veliko dodano vrednost.

Anja Hlača Ferjančič