V prvih Izštekanih so pred natanko četrt stoletja nastopili Sokoli. Ob obletnici se je Peter Lovšin vrnil na kraj zločina! Izštekani, ki že dvajset let domujejo na Valu 202, imajo za seboj prek 250 oddaj, Lovšin pa deset solističnih albumov.

V prvih Izštekanih so pred natanko četrt stoletja nastopili Sokoli. Ob obletnici se je Peter Lovšin vrnil na kraj zločina

Pisal se je 25. februar 1993. Nedolgo po izidu plošče “Satan je blazn zmatran” so v studiu Radia Študent gostovali Sokoli. Na pobudo tedanjega glasbenega urednika Janeta Webra jih je v svojem četrtkovem večernem terminu gostil Jure Longyka. S seboj so imeli akustične kitare, na mizi je bil bolski plavac in dogajala se je zgodovina. Prva oddaja IzštekaniPeter Lovšin in kitarista Ivan Bekčič ter Zvone Kukec. Odigrali so le štiri skladbe. A vse antologijsko!

“Vedno sem si želel brenkati akustiko,” je pripovedoval Zvone Kukec“Skladbe so Perove. Pride v prostor za vaje z akustično kitaro, zabrenka tri, štiri akorde… in to je rdeča nit, ki se vleče z njim iz skupine v skupino, mi smo le nadgradnja tega.” Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka pa je v prvih Izštekanih pristavil: “Vsaka podobnost z MTV Unplugged je za nas kompliment.”

Zgodba se je zatem odvila hitro. Ustvarjalci Izštekanih so navdušeni nad rezultatom nadaljevali in do konca leta 1993 pripravili deset oddaj. Skoraj vse skladbe Sokolov iz legendarnega izštekanega nastopa so kasneje izšle na nosilcih zvoka.

Peter Lovšin pa se je istega leta v Izštekanih oglasil še enkrat, tokrat kot solist, sam z akustično kitaro, potem ko je objavil prelomno ploščo “Hiša nasprot sonca”. In tako do današnjih dni, ko imajo Izštekani, ki že dvajset let domujejo na Valu 202, za seboj prek 250 oddaj, Lovšin pa deset solističnih albumov.

Lani je Peter Lovšin objavil album “Območje medveda” in spomladi v Cankarjevem domu pripravil slavnostni koncert s številnimi gosti ob štiridesetletnici glasbene poti. Jeseni so štiri desetletja v polnih Stožicah praznovali tudi Pankrti ter posnetek pred tedni izdali na plošči. Izštekani pa so s polno paro nadgrajevali redne studijske oddaje in poleti postregli s skupnim nastopom Hama in Rudija Bučarja pod milim nebom, decembra pa najbolj odmevnih Izštekanih 10 doslej s Siddharto in gosti. Ter seveda razmišljali, kako obeležiti letošnjo petindvajsetletnico… Kaj pa če bi ujeli datum in – potem ko je s kratkim nastopom že počastil dvajsetletnico oddaje – v vnovičnem celovečernem nastopu pogostili spomeničarja Petra Lovšina? Rečeno, storjeno!

Natanko četrt stoletja kasneje se je tako Peter Lovšin vrnil v Izštekane. Z njim so bili Španski borci v akustični inačici, med njimi kitarist Roki Pogačnik, harmonikar Rihard Zadravec Riki in čelistka Marjeta Skoberne.

Program se je vil vse od zadnjega albuma “Območje medveda” (Ti lahko, Briga me,  Na dobri poti…) prek klasik (Hiša nasprot sonca, Sam en majhen poljub, Julita, Ukradeni spomini…) do spomina na sokolske čase (Drugi svet, Marija pomagi mi, Čist nor, Moja mama je strela, Ko so češnje cvetele, Greva punca v južne kraje…).

Jure Longyka