Najpogosteje kradejo avtomobile Renault Clio, VW Golf, BMW serije 3 in Audi A4 in A3

Kot kaže, bo vedno bolj dobrodošel sistem za spremljanje vozila, ki omogoča, da vozilo lahko spremljamo v prometu, če nam ga recimo ukradejo. Marsikje po Evropi (in tudi že pri nas) so že nekaj časa v ospredju tatvine vozil, pri katerih lastniki za odklepanje in zagon uporabljajo brezkontaktne ključe oziroma »keyless« sisteme, ki so vedno bolj razširjeni. Najpogosteje kradejo avtomobile Renault clio, VW golf, BMW serije 3 in Audi A4 in A3. Zaščitimo se, če vozilo parkiramo v garaži, če ključe shranimo v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil; lahko pa v vozilo namestite dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo – tako lahko tatovom – če že ne preprečimo, vsaj otežimo njihovo nečedno početje…

Škoda Octavia

Pri Škodi zadnje mesece presenečajo s pravo modelsko ofenzivo, ki jim reže del pogače v modnem in dobičkonosnem razredu SUV-jev, križancev in kar je podobnih trendovskih vozil oziroma izrazov. A za nekaj minut se vrnimo k osnovi; le ta je pri Škodi Octavia. Z njo se je vse začelo in čeprav so prej omenjena vozila trenutno bolj na očeh, je Octavia še vedno vlečni konj češke tovarne – in to kakšen vlečni konj! Tudi na svojstvenem slovenskem trgu gre za vozilo v samem vrhu prodaje in po dveh letih od rojstva tretje generacije je avtomobil dobil nekaj lepotnih popravkov, mi pa priložnost za nekaj kilometrov.

Če smo se ob prihodu pridušali nad oblikovalskim minimalizmom, ki je deloval na trenutke anemično, je glavni poudarek prenove povsem nov obraz. Z njim avto dobiva občutno več značaja, svetila so nameščena povsem na novo in tako v kombi karoserijski izvedenki avto vstaja kot tisti ptič iz pepela. Bolj temeljito kot je to običaj pri prenovah na sredi življenjske dobe, je posodobljena tudi komunikacija z voznikom; asistenčni sistemi so sedaj v sozvočju z najnaprednejšo koncernsko ponudbo. Velik nabor različnih motorjev v kombinaciji z menjalniki je od nekdaj plus, v našem primeru se nismo branili dvo litrskega diesla, ki 110 kilovatov pošilja na cesto s pomočjo suverenega in brezhibno delujočega DSG-ja.

In za konec še neverjetna ugotovitev; bolj ko po koncernu padajo prekle, bolj je le ta prodajno uspešen. Pa razumi kdo če more.

VW T-Roc

In prav nič ne kaže, da bi mu – koncernu namreč, pošla sapa. Kar malo nenavadno je bilo, da VW kar dolgo ni imel predstavnika v segmentu manjših križancev, kjer so pri nas v letu 2013 prodali 4000 avtomobilov, lani že 9.500, letos pa naj bi bila številka kar 12.000 – tudi zaradi novega volkswagnovega T-Roca, ki se je pred dnevi pripeljal v prodajne salone po Sloveniji in ki naj bi jih letos na ceste spravili kar 1800. Avtomobil je s 432 cm dolžine dimenzijsko primerljiv z golfom, a je širši in višji, tudi s prostornejšim prtljažnikom, ki v različici s pogonom samo spredaj meri blizu 450 litrov. Na voljo so trije turbobencinski motorji in za začetek dvolitrski TDI, kasneje bodo dodali še dva turbodizla. Osnovna različica je že opremljena z osnovnimi varnostnimi pripomočki , kot so asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu, pomoč pri speljevanju v klanec, samodejno zasenčenje žarometov, sistem za nadzor prometa spredaj s samodejnim zaviranjem v primeru nevarnosti trka (prav o tem bomo nekaj več rekli v nadaljevanju), in še nekaj drugih tehničnih pripomočkov. Najcenejši T-Roc je opremljen z litrskim 85 kilovatnim bencinskim agregatom in stane 18.650 evrov.

Kar nekaj sistemov, dodatkov za večjo varnost je v avtomobilski industriji v preteklosti že bolj ali manj hitro prihajalo v vozilo in nekateri so potem tudi zakonsko postali obvezen del osnovne opreme. Danes je tovrstnih dodatkov na desetine, za enega razmišljamo, da bi lahko bil že danes zakonsko obvezen – to je sistem za zaviranje v sili. Upamo, da bo Evropska komisija to obvezo kmalu naložila proizvajalcem.

Janez Martinčič