Ivica Todorić je že na prostosti, Hrvati pa se bojijo prevzema evra

Novice in aktualne zgodbe z vsega sveta, ki jih pripravljajo naši dopisniki in sodelavci. 18. vzporednik je pogovor s poročevalci iz vseh večjih evropskih in nekaterih svetovnih prestolnic, tokrat se je iz Zagreba oglasila Tanja Borčič Bernard, saj pri južnih sosedih te dni vlada ena sama tema: Agrokor, Agrokor in Agrokor. Iz njega izvira, vanj’ga se spet zlije, vse, kar srce si sladkega obeta …

“Južni sosedje želijo, da nekdo plača za vse, kar se je zgodilo v Agrokorju, so pa te dogodke pričakovali. Želijo ugotoviti, kakšne so bile povezave Agrokorja s političnih vrhom. Največ strahu je mogoče začutiti ob namigovanjih, da bodo morali na koncu vso škodo pokriti davkoplačevalci.”

Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić je danes po plačilu 100 tisoč funtov (okoli 113 tisoč evrov) varščine odšel na prostost. Novo zaslišanje bo 10. aprila. Kot poročajo hrvaški mediji, so Todoriću odvzeli potni list, v skladu z odločitvijo sodišča pa ne sme zapustiti niti Londona niti stanovanja, v katerem je prijavljen, razen če ga pozoveta policija ali sodišče. Med zaslišanjem na westminstrskem sodišču je Todorić tudi nasprotoval svoji izročitvi Hrvaški.

Hrvati se bodo v najkrajšem možnem času pridružili evrskemu območju, kar pomeni, da slovenski turisti na Hrvaškem ne bodo več čakali v menjalnicah, saj bodo južni sosedje po optimističnem scenariju sprejeli evro do leta 2023.

“Državljani se bojijo evropskih cen, predvsem če bodo ostali pri hrvaških plačah, zato kar dve tretjini Hrvatov nasprotujeta prevzemu evra.”

Damjan Zorc