Vrhunska slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak pripoveduje o svoji 70-letni karieri in številnih mednarodnih uspehih

O njeni glasbeni virtuoznosti se je v svoji biografiji razpisal tudi učitelj in slavni pianist Arthur Rubinstein, potem ko se je kot 17-letnica predstavila v znameniti dvorani Carnegie Hall v New Yorku.

Njena bogata kariera traja že sedem desetletij, gostovala in navduševala je občinstvo v najuglednejših dvoranah po svetu, z najznamenitejšimi orkestri in dirigenti. Posnela je več kot 90 zgoščenk ter prejela številna priznanja in nagrade.

"Pianist mora spoštovati skladateljeve želje, mora pa izraziti tudi svojo osebnost. Pet pianistov bo isto skladbo interpretiralo na pet načinov. Pomembno je, da s poslušalci vzpostavim kontakt. Velikost dvorane pri tem ne igra vloge."

Svoj prvi samostojni koncert je imela s petimi leti v Dubrovniku, s šestimi v Slovenski filharmoniji, po končani srednji glasbeni šoli in Akademiji v Ljubljani pa je odšla študirat v New York na slovito šolo Julliard. "S pomočjo pručke sem javno igrala že pri šestih letih. S seboj sem vedno imela svojo punčko," se spominja otroških let.

Kot 15-letno dekle je bila leta 1955 izbrana za največji talent Amerike. Od leta 1967 pa vse do danes poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot mlada pianistka je zmagala na mnogih mednarodnih tekmovanjih, sedaj pa je članica mednarodnih žirij na največjih klavirskih tekmovanjih: "V mladih letih sem sovražila tekmovanja, danes so ta za mlade pianiste nuja. Brez nagrad ni angažmajev."

"Ko grem v New York, si privoščim: ogledam si kakšen nov muzikal ali gledališko predstavo. Ko pa sem prosta, sem najraje z družino mojega sina Martina."

Nina Zagoričnik