V tokratni centrifugi Miha Žorž raziskuje, kako lahko ob športni evforiji pameten človek govori neumne stvari in poskuša razumeti, zakaj poslanec Žan Mahnič  v poslanske klopi prinesti več bojnega duha naperjenega proti našim južnim sosedom. 

Komentar športno-političnega tedna, od Carigrada do Piranskega zaliva

Ko športna evforija preplavi Slovenijo, pametni ljudje začnejo govoriti neumnosti, gostilniški čvek postane visoka pesem. Razum se nekaj dni skriva po temačnih kotih in se izogiba podivjanim košarkarskim strokovnjakom, zariplim, hripavim ter pijanim od nacionalnega ponosa. Državljani najdejo nove vzornike, v teh mladih gladiatorjih vidijo napol božanstva, ki v potrtih prsih up budijo. V naročje ducata atletov polagajo vse svoje strahove, upajoč, da se bodo razblinili. Od prepotenih mesij pričakujejo odrešitev in zveličanje.

Morda bi lahko tudi v luči športnih uspehov razumeli junaške poskuse poslanca SDS Žana Mahniča, da bi v poslanske klopi vnesel malce več bojnega duha, naperjenega proti južnim sosedom. Ves teden so se vrstile skrb vzbujajoče napovedi, da Hrvati kopičijo vojsko v Piranskem zalivu in da je nujno na seji parlamentarnega odbora za obrambo preveriti, ali je naša vojska pripravljena z orožjem braniti slovenske interese.

Svojevrstno burlesko pišejo v koaliciji. Že druga interpelacija proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc je bila, kot smo že vajeni, prava farsa. Očitki opozicije so znani: korupcija v zdravstvu, zadolženost javnih zdravstvenih zavodov, katastrofalne razmere na pediatriji in čakalne dobe, zaradi katerih je ogroženo zdravje in življenje ljudi. A glej ga zlomka, na koncu gre vendarle zgolj za prestiž. Koalicijski partnerici, SD in Desus, ministrico sovražita in ji ne zaupata, a za blagoslovljen prostor pri odločevalskem koritu se splača tudi kaj požreti.

Še opomba pod črto: šesti blok se je ta teden samodejno zaustavil. Z gotovostjo lahko trdimo, da ne po Rotnikovi krivdi.

Miha Žorž