Pregovorov, ki jih uporabljamo v vsakodnevni slovenščini, ni malo, v jeziku jih kroži na stotine, morda celo tisoče. Veliko pregovorov je tudi že zbranih v raznih slovarjih ali zbornikih. Dr. Matej Meterc je s pomočjo anket in analize besedil zbral tristo najpogostejših pregovorov, razvrščenih po poznanosti in pogostnosti uporabe, kar pa seveda ni čisto dokončen seznam, ker se neprestano rahlo spreminja.

Pregovorov, ki jih uporabljamo v vsakodnevni slovenščini, ni malo, v jeziku jih kroži več sto, morda celo tisoč

Veliko pregovorov je tudi že zbranih v raznih slovarjih ali zbornikih. Dr. Matej Meterc je ob pomoči anket in analize besedil zbral tristo najpogostejših pregovorov, razvrščenih po poznanosti in pogostnosti uporabe, kar pa seveda ni čisto dokončen seznam, ker se neprestano rahlo spreminja.

Včasih je bilo jasno, kako nastanejo novi pregovori. Denimo - najprej pometi pred svojim pragom. Kakšen moder mož ali žena sta kakšno modro vzkliknila, pa se je prijela. Ima potencial za bodoči pregovor geslo, ki se je v jeziku prijelo, to je Slovenec sem, ne jamram?

“Po določenih tipologijah zaradi samega pomena to ne bi bil pregovor, ker bi umanjkal nauk. Neka sporočilnost je. Kot mogoče recimo pri mi o volku, volk iz gozda. Opisuje nastop nečesa novega, ne podaja pa nekega nauka.”

Tadej Košmrlj