Če nas delo osrečuje, osebnostno rastemo, smo zadovoljni, zdravi, prosti čas preživljamo bolj kakovostno, družinske vezi so tesnejše. In glede na pritiske kapitalističnega sveta, sužnjelastniška delovna razmerja, nemogoče delovne pogoje tudi prekarno delo, se večina vpraša – ali je delo sploh še vrednota in kje se je v iztirjenem sistemu vrednot izgubilo.

Delo in ustvarjalnost sta gonilo našega življenja. Zaznamujeta naše bivanje, oblikujeta našo osebnost, pripomoreta k izgradnji stabilne socialne mreže stikov na delovnem mestu in poklicnega napredovanja. Čeprav je pri nas delo na lestvici vrednot šele na četrtem mestu, se tesno prepleta z bolj pomembnimi – zdravjem, družino in prostim časom. Če nas delo osrečuje, osebnostno rastemo, smo zadovoljni, zdravi, prosti čas preživljamo bolj kakovostno, družinske vezi so tesnejše. In glede na pritiske kapitalističnega sveta, sužnjelastniška delovna razmerja, nemogoče delovne pogoje tudi prekarno delo, se večina vpraša – ali je delo sploh še vrednota in kje se je v iztirjenem sistemu vrednot izgubilo.

“Prevladuje individualizem. Delo danes mladim ne zagotavlja varnosti, avtonomnosti, samostojnosti, možnosti osamosvojitve. Te značilnosti so vrednote za katere se je smiselno boriti, ne pa za delo samo po sebi.” – Zala Turšič, predsednica Sindikata Mladi Plus

Simona Habič