V 18. vzporednik se bo oglasila dopisnica z Bližnjega vzhoda Karmen Švegl

Turški referendum

Opozicija je seveda nezadovoljna z izidom referenduma, a Karmen Švegelj pravi, “da je težko reči, če bo kaj iz tega. Opozicijski voditelji so rekli, da ne bodo protestirali na ulicah in trgih, saj so bili tam takoj po zaprtju volišč vodni topovi. Protestiralo se je za zdaj le v zelo sekularnih soseskah”.

Spor se zna končati v sodni dvorani, a gre to lahko na roko Erdoganu, saj naj bi nadzoroval sodstvo. V Ankari pa so delavci začeli preurejati parlament.

Turčija je z referendumom zdrsnila stran od demokracije in ljudje se upravičeno bojijo, da bo postala bolj represivna in konservativna. Da bo islam igral še večjo vlogo in bo sekularnosti vse manj.

Erdoganovi privrženci so ljudje, ki poudarjajo, da so bili drugorazredni državljani, ki niso smeli izkazovati svoje verske pripadnosti v javnosti. Ženske, ki so želele biti pokrite, niso smele delati v javni upravi. Zato je toliko vernih žensk ostalo neizobraženih.

Kult okoli Erdogana je posledica represije z druge strani. Razdor v Turčiji je ogromen. Med velikimi mesti in periferijo.

Evropskih turistov je vse manj

Leta 2014 je bil Carigrad uvrščen med glavne evropske prestolnice. “Veliko mladih je potovalo sem. Današnja podoba je povsem drugačna, saj je evropskih turistov vse manj.” Je pa vse več turistov iz arabskih držav, ki za Turčijo ne potrebujejo vize. Čutijo se zaželene, v Carigrad prihajajo družine.”

Damjan Zorc