V oddaji Na piedestal smo premierno, pred uradnim izidom predstavili novi album Vaska Atanasovskega z naslovom Melem.
Saksofonist, flavtist, skladatelj Vasko Atanasovski, ki ga sicer poznamo po sodelovanjih z domačimi in s svetovno znanimi glasbeniki, mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov ter po izjemnem glasbenem opusu in izvirnosti, je s svojo glasbo prepotoval že precejšen del sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope.
Z novim projektom ''Melem'', kar v prevodu pomeni ''zdravilo'', pa se Vasko Atanasovski vrača k svojim koreninam. S prepletom avtorske glasbe in priredb tradicionalnih pesmi nas popelje po poteh Balkana, prav tako pa po poteh nostalgije, nemogoče ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti.
Album Melem je Vasko Atanasovski posnel z zasedbo tria, v katerem sta z njim še bobnar in tolkalec Marjan Stanić in kitarist Dejan Lapanja, kot gostje pa sodelujejo izjemni glasbeniki: Vlatko Stefanovski (MK). Matija Dedić (HR), Jehan Barbur (TR), Simone Zanchini (IT), Vasil Hadžimanov (RS) in Aida Čorbadžić (BA).
Koncertna promocija albuma, ki ga bo izdala založba Pivec, bo v ponedeljek, 3. aprila ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Koncert bo prav tako poklon legendarnima jugoslovanskima pevcema Zafiru Hadžimanovu in Senki Veletanlić, ona bosansko-slovenskega rodu, on Makedonec, ki sta mnoga leta bila del domače estrade in festivalov. Kot gost iz Srbije bo zaigral vrhunski pianist, njun sin, Vasil Hadžimanov. Drugi gost bo Vaskov dolgoletni sodelavec in svetovno priznani glasbenik Simone Zanchini iz Italije, ki navdušuje s svojim lucidnim in virtuoznim igranjem harmonike. Kot poseben gost pa se bo priključil tudi Vaskov sin, mladi talentirani glasbenik violončelist Ariel Vei Atanasovski.

Foto: Matjaž Vrečko

Novi avtorski projekt Melem je Vasko Atanasovski, saksofonist in flavtist, skladatelj, pevec, ustanovitelj ali soustanovitelj številnih glasbenih zasedb, posnel z zasedbo tria, v katerem sta z njim še bobnar in tolkalec Marjan Stanić in kitarist Dejan Lapanja, kot gostje pa sodelujejo izjemni glasbeniki: makedonski kitarski virtuoz Vlatko Stefanovski, hrvaški jazzovski pianist Matija Dedić, turška pevka Jehan Barbur, italijanski virtuoz na harmoniki Simone Zanchini, srbski jazzovski pianist Vasil Hadžimanov in bosanska sopranistka, primadona Sarajevske Opere Aida Čorbadžić.
Z Melem, kar v prevodu pomeni zdravilo, se Vasko Atanasovski vrača k svojim koreninam. Prepoznaven zvok saksofona in edinstven vokal nas ob spremljavi kitare in tolkal poneseta po poteh nekdanje domovine in širšega Balkana, prav tako pa po poteh nostalgije, nemogoče ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti. Atanasovski v projektu Melem na sodoben način oživlja glasbene tradicije Balkana. V njegovih skladbah se zrcali stara južnoslovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa plete sveže in ganljive zgodbe. Podobno kot v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije gre tudi tukaj za preplet Vaskove avtorske glasbe in priredb tradicionalnih pesmi, kot so Stade se cvijeće rosom kititi, Teška beše našata razdelba, Kad ja pođoh na Bentbašu, Kasapsko oro in druge. Posebnost priredb je, da so starim napevom dodane nove uvodne melodije; zasedba jih izvaja minimalistično in s solističnimi vložki.
S svojo glasbo je Vasko Atanasovski, ki ga sicer poznamo po sodelovanju s svetovno znanimi klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter glasbeniki jazza in rocka (Vlatko Stefanovski, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Simone Zanchini, Marc Ribot, Tommy Emmanuel …), mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov ter po izjemnem glasbenem opusu in izvirnosti, prepotoval že precejšen del sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope. Do zdaj je izdal že 14 albumov. Tudi novi album Melem, ki bo izšel pri založbi Pivec, bo dosegel svetovno distribucijo. Melem predstavlja 14 skladb.
Koncertna promocija albuma bo v ponedeljek, 3. aprila, ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Koncert bo prav tako poklon legendarnima jugoslovanskima pevcema Zafiru Hadžimanovu in Senki Veletanlić, ona bosansko-slovenskega rodu, on Makedonec, ki sta mnoga leta bila del domače estrade in festivalov. Kot gost iz Srbije bo zaigral vrhunski pianist, njun sin, Vasil Hadžimanov. Drugi gost bo Vaskov dolgoletni sodelavec in svetovno priznani glasbenik Simone Zanchini iz Italije, ki navdušuje s svojim lucidnim in virtuoznim igranjem harmonike. Kot poseben gost pa se bo priključil tudi Vaskov sin, mladi talentirani glasbenik violončelist Ariel Vei Atanasovski.
In pred tem smo premierno, pred uradnim izidom, predstavili novi album Melem Vaska Atanasovskega v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Jolanda Fele