Podrobneje smo predstavili izzive in prednosti poslovnega okolja, s katerimi se soočajo tuji investitorji pri nas, ki so jih z raziskovalci področja delili že deveto leto zapored.

Tuji vlagatelji o poslovnem okolju v Sloveniji

Tuje naložbe v Slovenijo se bodo prihodnje leto še okrepile. Kakovost dela in obseg znanja zaposlenih sta prednosti, ki privabljata tuje vlagatelje ne glede na številne ovire. In čeprav je trg dela nefleksibilen, stroški dela preveč obdavčeni in previsoki, administracija in sodstvo neučinkovita, plačilna nedisciplina visoka, zakonodaja pa nejasna, neusklajena in hitro spremenljiva, so motivi za naložbe povezani predvsem z učinkovitostjo. Tuje vlagatelje namreč privabljajo razpoložljivost, cena in kakovost proizvodnje.

“Delo, znanje in vpetost same lokacije so glavni motivi tujih vlagateljev v Sloveniji. Privabijo jih tudi učinkovitost proizvodnje in storitvenih dejavnosti, kakovost transportnih in digitalnih storitev, telekomunikacijske storitve, storitvena naravnanost in obseg poslovnih storitev, ki jih lahko opažamo tukaj.”

– dr. Andreja Jaklič

Podrobneje smo predstavili izzive in prednosti poslovnega okolja, s katerimi se spoprijemajo tuji vlagatelji pri nas, ki so jih z raziskovalci področja delili že deveto leto zapored.

Simona Habič