Če imate doma kamin, peč, bojler, prenosni grelnik ali kuhalnik na fosilna goriva, torej na drva, nafto, plin ali druge vire, skratka naprave, ki za zgorevanje jemljejo zrak iz prostora, morate do novega leta v prostore obvezno namestiti javljalnik ogljikovega oksida. V Sobotni reakciji vam bomo pojasnili, zakaj je namestitev javljalnika za ogljikov monoksid obvezna, kakšno napravo izbrati, kako jo namestiti in kam. Naučili pa se bomo tudi prepoznati znake zastrupitve in kako ukrepati ob sumu na uhajanje tega smrtno nevarnega plina ali zastrupitve.

V času kurilne sezone se pojavijo zastrupitve z ogljikovim oksidom, oziroma kot mu pogosto rečemo ogljikovim monoksidom. Ta nevidni ubijalec lahko iz našega kamina, peči ali grelnikov uhaja zaradi neprimerne vgradnje, slabega vzdrževanja naprav in dimnikov in neustreznega prezračevanja prostorov. Gre za zelo strupen plin, ki je neviden, brez vonja in okusa in ga sami ne moremo zaznati. Zato je smiselna in zdaj tudi obvezna namestitev javljalnika prisotnosti ogljikovega oksida. Ta nam, poleg rednega vzdrževanja naprav, lahko reši življenje. Kdo vse mora namestiti javljalnik za ogljikov monoksid, kakšnega izbrati, kako ga namestiti in kam, da bo sploh učinkovit ter vas seznanili s tem, kako prepoznati znake zastrupitve in kako ukrepati ob sumu na uhajanje tega smrtno nevarnega plina?

Opozorilo pred nakupom- javljanik dima ni enak javljalniku ogljikovega oksida. Več o značilnosti obeh izdelkov in podrobnosti, ki jih potrebujete pred nakupom obveznega javljalnika za ogljikov oksid. Za vas so jih poleg odgovorov na vprašanja pripravili na Tržnem inšpektoratu.

Simona Habič