Pred tremi leti in pol sta bila z ženo brez službe in brez resne perspektive, odločila sta se za odhod v Nemčijo. Kot gradbeni inženir pravi, da je Stuttgart trenutno mesto priložnosti.

Pred tremi leti in pol sva bila z ženo brez službe in brez resne perspektive, zato sva se odločila za odhod v Nemčijo

Po dobrih treh letih življenja v Nemčiji Nejc Štukl priznava, da je bila za Primorca, ki je morda celo preveč navezan na domače kraje, selitev izjemno zahtevna.

“Do stanovanja nama je pomagal gospod iz Srbije, ki je delal kot hišnik v neki stavbi. Priporočil naju je svojemu šefu, najinemu najemodajalcu. V bistvu sva do stanovanja prišla prek veze.” Po besedah sogovornika je povpraševanje po nepremičninah v mestu izjemno, na ogled stanovanja v enem terminu pride tudi do 50 ljudi.

Ni pa bila to edina ovira ob selitvi. V novi državi je bil praktično brez poznanstev, obenem pa se je moral jezika šele naučiti. “Na tečajih nemščine se dobivajo po večini izseljenci in si izmenjujejo izkušnje. Včasih so ti tečaji videti kot nekakšna skupinska psihoterapija.”

Kot gradbeni inženir pravi, da je Stuttgart trenutno mesto priložnosti, “mali evropski Dubaj, ker se res ogromno gradi, tako da je trenutno priložnost za profesionalno udejstvovanje izjemna, med različnimi deli je velika izbira”.

Nejc Štukl se na Twitterju predstavlja kot @tjablonsky.

Piše tudi blog.

Anja Hlača Ferjančič