V oddaji Na piedestal smo gostili mladega trobentača in skladatelja Gregorja Trčka in predstavili njegov prvi avtorski projekt z naslovom ''Gašper Trček Quintet – Tok zavesti''.
Gašper Trček je skladatelj, pesnik in študent jazz trobente na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost.
''Tok zavesti'' je zmes misli, občutij, jazza in poezije, ki je nastala leta 2013 med pripravami za glasbeno maturo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Tam je bil projekt v okviru pesniškega večera tudi prvič predstavljen, sama skladba Tok Zavesti pa se je poletja istega leta uvrstila v finale mednarodnega jazz tekmovanja Jazzon za najboljšo jazz kompozicijo. Prvenec zasedbe Gašper Trček Quintet, ki je bil posnet leta 2014, je po dveh letih postprodukcije, avgusta 2016 izdal KUD Sestava.
Zasedbo Gašper Trček Quintet sestavljajo Gašper Trček na trobenti, Lan Timotej Turek na tenor saksofonu, Rok Zalokar na klavirju, Dejan Hudoklin na bas kitari in Jože Cesar na bobnih, zdaj študenti jazza na priznanih glasbenih institucijah v tujini.

V zadnji oktobrski oddaji Na piedestal je gostoval mladi skladatelj in trobentač Gašper Trček s prvencem ”Gašper Trček Quintet – Tok zavesti”.

Gašper Trček je skladatelj, pesnik in študent jazz trobente na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Pri 10 letih je napisal uvodno melodijo za izobraževalno serijo oddaj Ajkec pri restavratorjih, ki jo je založila in predvajala RTV Slovenija, leto pozneje pa prejel prvo nagrado na tekmovanju mladih skladateljev Bojana Adamiča. V letih zatem je pisal glasbo za dokumentarne filme, kot so Gabrijel Stupica pod drobnogledom (Moderna Galerija v Ljubljani), Aleksa Ivanc Olivieri, Iskalka Luči (KUD Sestava), Paleta Marija Preglja (ALUO Univerze v Ljubljani), sodeloval pri pisanju glasbe za risanke Bonzki Štejejo (RTV SLO) in pri snemanju filma Čas za improvizacijo, prejel več nagrad za poezijo (2. mesto na natečaju za najboljši haiku revije Apokalipsa, najboljša kratka pesem poletja 2013 po izboru uredništva na Pesem.si, posebno priznanje na Annual Moon Viewing Haiku Contest 2014) ter objavljal v literarnih revijah, kot so Apokalipsa, Brezčasnice, Locutio, Pesem.si, Novi Zvon, Haiku e Orchidee spontanei a Capoliveri, Green Pencil, …

Svoja glasbena obzorja je širil pod mentorstvom različnih priznanih glasbenikov pri nas in na tujem, kot so Igor Matković, Jim Rotondi, Stjepko Gut, Lorenz Raab, Renato Chicco, Ed Partyka ter na mednarodnih glasbenih delavnicah z glasbeniki, kot so Lee Konitz, Claudio Roditi, Adam Nussbaum, Marty Pervan, Piotr Wojtacik, Monika Herzig…
Tok zavesti” je zmes misli, občutij, jazza in poezije, ki je nastala leta 2013 med pripravami za glasbeno maturo na konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Tam je bil projekt v okviru pesniškega večera tudi prvič predstavljen, kasneje pa izveden še na drugih koncertih po Ljubljani. Sama skladba Tok Zavesti se je poletja istega leta uvrstila v finale mednarodnega jazzovskega tekmovanja Jazzon za najboljšo jazz kompozicijo. Leta 2014 je bil projekt po zaslugi skupine Artbeaters posnet v RSL Studiu. Po dveh letih postprodukcije, avgusta 2016, pa je prvenec skupine izdala KUD Sestava.

Zasedbo Gašper Trček Quintet sestavljajo Gašper Trček na trobenti, Lan Timotej Turek na tenorsaksofonu, Rok Zalokar na klavirju, Dejan Hudoklin na baskitari in Jože Cesar na bobnih. Zdaj študirajo jazz na priznanih glasbenih institucijah v tujini (Univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, glasbena akademija Codarts v Rotterdamu, koroški Deželni konservatorij v Celovcu).

Gašper Trček s prvencem ”Gašper Trček Quintet – Tok zavesti” v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele