Pravi, da v svoji državi ne bi nikoli štopala, se sama sprehajala v temi ali se pogovarjala kar z vsakim mimoidočim. “Na primer sprehod pozno zvečer pod mostom, tega v Bogoti ne bi počela. Paziti moraš, kod hodiš in s kom se pogovarjaš.”

A zadeve se tudi tam spreminjajo – po podpisu sporazuma z levičarskim gibanjem Farc o dokočni prekinitvi spopadov bodo zadeve šle samo še navzgor, varnost se bo izboljšala, je prepričana Silvana Rodriguez. Kljub temu pa ji Bogota ni ostala v srcu, saj je bila že od malih nog njen cilj Evropa. In tako je zdaj 11-milijonsko Bogoto Silvana zamenjala za 40-krat manjšo Ljubljano.

Kaj jo je pripeljalo sem, zakaj so v njeni domovini lepotna tekmovanja sanje skoraj vsake deklice in kako zelo je Kolumbijce zaznamoval kokainski kralj Pablo Escobar, pa v oddaji Evropa, osebno.

Pravi, da v svoji državi ne bi nikoli štopala, se sama sprehajala v temi ali se pogovarjala kar z vsakim mimoidočim. “Na primer sprehod pozno zvečer pod mostom, tega v Bogoti ne bi počela. Paziti moraš, kod hodiš in s kom se pogovarjaš.”

A razmere se tudi tam spreminjajo – po podpisu sporazuma z levičarskim gibanjem Farc o dokončni prekinitvi spopadov bodo šle stvari na boljše, varnost bo večja, je prepričana Silvana Rodriguez. Kljub temu pa je ne vleče v Bogoto, saj je bila že od malih nog njen cilj Evropa. In tako je  11-milijonsko Bogoto Silvana zamenjala za 40-krat manjšo Ljubljano.

“V Kolumbiji sem za pot v službo in pot domov porabila uro in pol v vsako smer. V Evropi je vse drugače, v Sloveniji pa sploh. Ni gneče, čeprav se ljudje tukaj neprestano pritožujejo, da so ceste slabe, da je vedno gneča. Takrat jim rečem, naj gredo v Kolumbijo, kjer bodo spoznali, kaj je prava gneča.”

Kolumbijo mnogi poznajo kot središče lepotnih tekmovanj in kozmetične industrije, veljala je tudi za središče kokainskih kartelov, od tam je  tudi kokainski kralj Pablo Escobar.

“Pablo Escobar je osebnost, je naša preteklost, na žalost. Bil je zelo pameten, njegov vpliv je segel v vse kotičke države. Za nekatere je bil in je še – idol. Predvsem v Medellinu, kjer je v osemdesetih veliko postoril, zelo je pomagal revnim in ti so ga oboževali. Dal jim je izobrazbo, igrišča, vse, kar so potrebovali. Ta podatek je res zanimiv: Escobar je imel toliko denarja, da je celo predlagal vladi, da v zameno za sprejetje zakona o izročitvi poplača celoten državni dolg. Si predstavljate, koliko denarja je to? Kolumbija bi bila na ničli.”

Maja Stepančič