Avtomobilsko prometne novosti z Janezom Martinčičem.

Raziskave kažejo, da mladi v starosti med 18 in 24 let v Evropi predstavljajo 8 odstotkov celotne populacije in obenem kar 15 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nezgodah; ta odstotek je prav poleti še višji in znaša 21 odstotkov. Tako je po podatkih Evropskega centra za spremljanje prometne varnosti od leta 2004 do 2013 v EU izgubilo življenje 62 tisoč mladih. Najpogostejši dejavniki prometnih nezgod so nezbrano spremljanje dogajanja na cesti, vožnja pod vplivom različnih substanc ter stres in še nekatere motnje.

Po izsledkih raziskave, v kateri je sodelovalo 6500 mladih Evropejcev in jo je naročil Ford, jih je 57 odstotkov vozilo hitreje od omejitev, 43 odstotkov jih je med vožnjo prebiralo sporočila na telefonu, več kot tretjina jih je tudi telefoniralo ali pošiljalo sporočila po telefonu.

Med žrtvami je več mladih moških kot žensk – mladeniče trikrat pogosteje zmotijo privlačne osebe, ki hodijo po cesti oziroma ob njej, prav tako je večja verjetnost, da bodo vozili prehitro in pod vplivom alkohola in tudi da bodo med vožnjo uporabljali mobilni telefon, čeprav bi morda kdo mislil, da to pogosteje počno mlade voznice. Fordova raziskava je tudi pokazala, da je vsak četrti mladi voznik že posnel “selfie” za volanom.

Janez Martinčič