Linnea Wartiovaara, devetnajstletna srednješolka iz Finske, se je s prijateljico letos odpravila z vozovnico “Interail” na pot po Evropi. Ena od njunih prvih postaj je bila Ljubljana, ki sta jo spoznavali z “občutkom in počasi”. Ujeli smo ju v parku Tivoli, med ležernim prebiranjem študijske literature in knjige Davida Nichollsa: One day.

Linnea Wartiovaara, devetnajstletna srednješolka iz Finske, se je s prijateljico letos z vozovnico Interail odpravila na pot po Evropi. Ena od njunih prvih postaj je bila Ljubljana, ki sta jo spoznavali z “občutkom in počasi”. Ujeli smo ju v parku Tivoli, med ležernim prebiranjem študijske literature in knjige Davida Nichollsa: One day.

“Pritegnila me je predvsem zgodba, ki govori o življenju dveh prijateljev.”

Prijatelja se srečata vsako leto na določen dan, 15. julija. Knjiga opisuje njun odnos, kako se razvija, kako poteka njuno ločeno življenje in kako se piše skupna zgodba, od mladosti do starosti.

“Zanimivo je spremljati, kako se njun odnos razvija in spreminja v času.”

A ne gre za običajno ljubezensko zgodbo, pravi Linnea.

“Ta knjiga me je spodbudila k razmišljanju o mojih odnosih s prijatelji. Zdaj primerjam dogodke iz knjige z dogodki, ki jih doživljam sama. Če se vživim v vlogo enega od njiju, razmišljam, koga bi si izbrala, da bi bil na drugi strani. Razmišljam tudi o svoji prihodnosti, kako se bom spreminjala,  katere osebnostne značilnosti bom ohranila in katerih ne.”

Zanimive povezave:

Vsebina in recenzija knjige En dan

 

Simona Habič