Na piedestalu je gostoval Matter s prvencem Amphibios.
Kamniški Matter, ki ga sestavljajo Dario Nožič Serini – Dacho (glasba, vokal), Matej Tunja – Tunja (vokal) in Luka Lah – Levanael (glasba), je v dobrem letu delovanja postal ena najbolj odmevnih zasedb na domačem prizorišču.
Matter z edinstveno sodobnim (anti)raperskim slogom. Na meji med (samo)ironijo, abstraktnimi besednimi igrami, nesmiselnimi domislicami in konkretnim družbenim angažmajem.
Po lanskem prvem koncertu, veliki spletni uspešnici Meduze, objavljanju skladb na SoundCloudu, snemanju videospotov in koncertiranju so maja 2016 pri založbi rx:tx izdali prvenec Amphibious. Predstavili so ga na razprodanem koncertu v ljubljanskem KUD-u Franceta Prešerna, nastopili na Festivalu Lent, zdaj pa snemajo nov videospot in se pripravljajo na koncert. V nedeljo, 24. julija bo v ljubljanskih Križankah znova gostoval eden najbolj vročih producentov ta hip – Gramatik. Njegova podpora bosta Blaž in Mattter.

Na piedestalu je gostoval Matter s prvencem Amphibios.

Matter je dvoživka. Je pritlehni brezsramni pop in vlažno zagrizeno podtalje. Je brcanje znanja in poljubno nametavanje nesmislov. Je zvok izpod kamniških gora in je abstraktna zmeda v oblakih. Je rap in ni Rap.

Kamniški Matter, ki ga sestavljajo Dario Nožič Serini – Dacho  (glasba, vokal), Matej Tunja – Tunja (vokal) in Luka Lah – Levanael (glasba), je v dobrem letu delovanja postal ena najbolj odmevnih zasedb na domačem prizorišču. Matter z edinstveno sodobnim (anti)raperskim slogom. Na meji med (samo)ironijo, abstraktnimi besednimi igrami, nesmiselnimi domislicami in konkretnim družbenim angažmajem.

Z imenom Matter so producent in dva MC-ja namreč prvič nastopili 20. marca lani na 6. festivalu Tresk v Ljubljani. Lani pa so 18. maja na portalu YouTube objavili videospot za skladbo Meduze,  ki je postal velika spletna uspešnica – veliki hit, z več kot 77.000 ogledi do zdaj.

Svoje skladbe so objavljali na SoundCloudu, koncertirali na različnih prizoriščih, med drugim so nastopili kot predskupina enigmatičnega seattelskega hiphop projekta Shabazz Palaces. Pripravljali so prvenec: Amphibios z gosto psihedelijo med teorijami zarote in banalnimi zagatami; z besedili, ki jih je težko in nemogoče dešifrirati, a si jih ne morete nehati ponavljati. Matter so dvoživke, ki živijo dvojno življenje, med čistim popom in zapletenim podzemljem, lucidnostjo in naključno zmedo, kamnikfolično lokalnostjo in abstraktno poezijo. S slovenskimi raperji jih druži izključno dejstvo, da pogosto posežejo po mediju videospota z jasnim stilskim pečatom.

Na prvencu, ki je maja 2016 izšel  pri založbi rx:tx v dveh različicah: kot CD in v digitalni verziji, je 12 komadov. Eden od njih je nastal v sodelovanju z Napravi Mi Dete in drugi z zasedbo Your Gay Thoughts. Tri izmed dvanajstih že spremljajo videospoti.

Po majskem razprodanem promocijskem koncertu v ljubljanskem KUD-u France Prešeren, junijskem nastopu na Festivalu Lent, se zdaj pripravljajo na  julijski koncert.  Po seriji nastopov na svetovnih festivalih bo v nedeljo, 24. julija v ljubljanskih Križankah znova gostoval eden najbolj vročih producentov ta hip – Gramatik. Njegova podpora bosta Blaž in Mattter.

Poleg koncertnega izziva pa skupina Matter pripravlja tudi nov videospot.  Tudi o tem v pogovoru z zasedbo Matter ob glasbi s prvenca Amphibios v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele