Dr. Irena Samide, docentka za nemško književnost na Oddelku za germanistiko ljubljanske FF, je poklicno in zasebno strastna bralka. V knjižnem namigu nam je povedala, katera knjiga jo je najbolj navdušila.

Dr. Irena Samide, docentka za nemško književnost na Oddelku za germanistiko ljubljanske Filozofske fakultete,  je poklicno in zasebno strastna bralka.

Trenutno jo najbolj navdušuje knjiga Léon in Louise švicarskega pisatelja Alexa Capusa.

“Roman se začne z malce turobno pogrebno slovesnostjo po smrti častitljivega gospoda, pripovedovalčevega starega očeta. Slovesnost v pariški notredamski katedrali prekine prihod skrivnostne, elegantno urejene starejše dame, ki stopi do krste, poljubi pokojnika na čelo, pocinglja s kolesarskim zvoncem, ga spusti v krsto, se zmagoslavno nasmehne žalujočim ostalim in izgine,” svojo doživeto pripoved o romanu Leon in Louise Alexa Capusa začne dr. Irena Samide.

“Več vsebine seveda ne smem izdati, je pa to zgodba, ki dokazuje, da si glavna junaka z vero,  potrpljenjem,  humanostjo in spoštljivostjo, ljubeznijo, dobroto, humornostjo in sprejemanjem sveta, kakršen je, zaslužita takšen razplet zgodbe, kot nas čaka na koncu knjige. Ta je vse prej kot “pocukrana” ljubezenska zgodba,  je žlahtno melanholična pripoved, ki  potegne v branje. Knjigo preberemo na dah ne le zaradi  zgodbe, temveč tudi zato, ker je vanjo vpletenih precej zgodovinskih dejstev, tako da je tudi neke vrste zgodovinski roman. Ki pa ni pripovedovan z  zoprne perspektive od zgoraj navzdol, pač pa s prizemljene perspektive posameznih likov romana.”

“Ta knjiga dokaže, da je vredno živeti, in pove, zakaj, tako poetično, preprosto, duhovito, lahkotno, a vendarle dovolj poglobljeno, da nam še dolgo, dolgo ostane v spominu.”

Jana Vidic