Peugeot je pred časom pričel veliko ofenzivo, ki bi naj prinesla dokončno zmago samodejnih menjalnikov tudi na evropskem, posledično prav tako na slovenskem trgu.

Priznamo, Tiguan prve generacije je šel nekako mimo naše redakcije. Pa je prišla nova generacija in zadeve so se korenito spremenile. Očitno so naše mnenje delili tudi pri volkswagnu samem in novi Tiguan je radikalno spremenjen.

V teh toplih dneh se zdi, da je predvsem pomembno, da imamo v vozilu klimatsko napravo – nekateri se je sicer izogibajo kot hudič križa in poskušajo z odpiranjem stranskih ali strešnega okna ohlajati prostor, drugi pa pravijo, da jim nič ne škoduje – četudi pretiravajo z nastavljanjem želene temperature.

Spomnimo – pretiravanje pa pomeni, da je razlika med zunanjo temperaturo in tisto, ki jo nastavimo na klimatski napravi, večje od sedem stopinj.

Peugeot je pred časom pričel veliko ofenzivo, ki bi naj prinesla dokončno zmago samodejnih menjalnikov tudi na evropskem, posledično prav tako na slovenskem trgu. “EAT6” družina samodejnih menjalnikov postreže ne mogoče s povsem vrhunsko, a zelo solidno zasnovo, ki je mogoče razred nižje od osti današnje menjalniške samodejnosti, a seveda vesolja daleč od CVT-jev, robotiziranih menjalnikov in podobnih čudes, ki se še vedno najdejo v sodobnih avtomobilih.

A uspeh samodejnega menjalnika je življenjsko odvisen od agregata, ki mu streže. Povedano enostavno; sinergija mora vladati med obema najpomembnejšima mehanskima elementoma v avtomobilu, drugače gre zadeva kmalu v franže.

Priznamo, Tiguan prve generacije je šel nekako mimo naše redakcije. Vsa leta izdelave, celo 2,8 milijonov kupcev niso bili dovolj, da bi nas odvrnili od: “Ah, le še en volkswagen!” Ideja, da izdelujejo golfa med SUV-ji ni bila povsem prepričljiva, še sploh, ker je bil SUV-jevski razred desetletje nazaj dinamičen in vznemirljiv. Vse kar Tiguan ni bil! Pa je prišla nova generacija in zadeve so se korenito spremenile. Očitno so naše mnenje delili tudi pri volkswagnu samem in novi Tiguan je radikalno spremenjen.

Janez Martinčič