Petkovo centrifugo pripravlja Tadej Košmrlj. Prisluhnite!

Centrifuga vrta po bančnih luknjah, se sprašuje o sodstvu in o poslu, pardon, športu. Ob evforiji prihajajočega evropskega prvenstva, ki jo nekoliko miri le strah pred kakšnim terorističnim napadom, so ostali vidiki evolucije nogometa seveda v ozadju. Loic Ravenel, francoski raziskovalec z Mednarodnega centra za športne študije v Švici, opozarja, da ima 90 minut užitka ob morebitnem pivu in še čem tudi svoje (neprijetno) ozadje.

Loic Ravenel: "Ronaldo, Messi in ostali zvezdniki, so izjeme. Velika večina nogometašev pa je poceni delovna sila, sezonski delavci, ki se prebijajo od pogodbe do pogodbe v poplavi igralcev in lig."

Ker pa nesreča nikoli ne pride sama, je tokrat prišla skupaj še s Parkinsonovo boleznijo ... Gremo torej! Do nezavesti. Kdo bo dobil več pravnih mnenj in tolmačenj? Zmagal bo tisti, ki bo pridobil več pravnih mnenj in njihovih tolmačenj. To pa je tisti, ki ima ... ime, vpliv, poznanstva, denar, voljo, čas, podporo in znanje ...

Cinizem na stran: smo v obdobju, ko sodišča oblikujejo sodno prakso v "recimo ji" bančni kriminaliteti. Žal trenutno kaže, da bo pregon uspešen le v preganjanju pregona samega.

Zdajle pa naprej k sicer neplodnemu vrtanju po bančni luknji ... Ravno na dan, ko smo izvedeli, da je bil kredit Simoni Dimic (in verjetno še komu) dobra bančna praksa, sta se pred parlamentarno preiskovalno komisijo branila dva nekdanja guvernerja Banke Slovenije. Poskušala sta razložiti, kako je ob naših dobrih bančnih praksah sploh prišlo do milijardnih lukenj.

Samo da veste – bili ste opozorjeni, da zika, ta ne-nevarni virus pravzaprav sploh ni nevaren. In če vas mi, mediji, ne bi opozorili, vi sploh ne bi vedeli, da niste bili v nikakršni nevarnosti ...

Še dve zelo pomembni temi, ne nazadnje sta bili prva en dan, druga pa kar dva dni prvi novici vseh resnih medijev naše resne države, tudi tega, na katerem zdaj poslušate samokritiko. Zika in objekt nekdanje tovarne Rog.

Tadej Košmrlj