V oddaji Na piedestal je gostoval pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko s tremi novimi avtorskimi projekti. Predstavili smo albuma: Event, Teru in premierno, pred izidom, kratek pregled skladb z albuma Nautilus.
Žiga Murko je izjemno dejaven predstavnik mlajše generacije slovenskih jazzistov. V zadnjem času ga spremljamo v vlogi beatmakerja hip hop instrumentalov. V avtorski produkciji prepleta različne zvrsti, kot so npr. elektronika, down-tempo, hip-hop, rap, jazz fusion, soul, lo-fi … in različne glasbene zgodbe je uvrstil na omenjene tri albume.
Event je izšel 20. aprila pri ameriški založbi Burnt Tapes v dveh različicah: na kaseti in v digitalni verziji. Teru je izšel 3. junija v samozaložbi, Nautilus pa bo kmalu izšel pri domači založbi ZARŠ. Koncertna premiera albuma Nautilus bo v petek, 1. julija, na 57. Jazz festivalu Ljubljana v parku pri Cankarjevem domu v Ljubljani.

Na piedestalu je gostoval pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko s tremi novimi avtorskimi projekti. Predstavili smo albuma: Event, Teru in premierno, pred izidom, kratek pregled skladb z albuma Nautilus.

Event je izšel 20. aprila pri ameriški založbi Burnt Tapes  v dveh različicah: na kaseti in v digitalni verziji. Teru je izšel 3. junija  v samozaložbi, Nautilus  pa bo kmalu izšel pri domači založbi ZARŠ.

Žiga Murko je izjemno dejaven predstavnik mlajše generacije slovenskih jazzistov. V zadnjem času ga spremljamo v vlogi beatmakerja hip hop instrumentalov. V avtorski produkciji prepleta različne zvrsti, kot so npr. elektronika, down-tempo, hip-hop, rap, jazz fusion, soul,  lo-fi …  in različne glasbene zgodbe je  uvrstil na omenjene tri albume.

V preteklosti je Žiga Murko nastopal in bil član različnih jazzovskih zasedb. Akademski jazzovski mojster  je vodil tudi bend Žiga Murko Group in Žiga Murko 13. Potem je začel svojo pozavno utapljati v efektih in končno je začel ustvarjati bite.

Njegova glasba ima specifičen, zelo futurističen zven, hkrati pa je v njej slišati nostalgičen vpliv samplerjev, kasetarjev in vhs-videorekorderjev… Kot producent elektronske glasbe v svoji avtorski  glasbi  združuje različne veščine jazzovskih improvizacij, sofisticiranosti jazzovskih ritmov, funka in soula s sodobno izkušnjo hiphopa in drugih elektronskih muzik. Samosvoja produkcija beatov njegovo glasbo prekrije z močno patino, ki odmeva tudi na mednarodni beats sceni.

Ob številnih izdajah na kasetah, spletu, cedejkah in kompilacijah je  aprila z izdajo albuma Event tudi uradno postal član založbe Burnt Tapes.  Albumu Teru, ki je izšel 3. junija  v samozaložbi, bo kmalu sledila nova izdaja: album Nautiulus bo izšel pri domači založbi ZARŠ.

Koncertna premiera albuma Nautilus bo v petek, 1. julija, na 57. Jazz festivalu Ljubljana v parku pri Cankarjevem domu v Ljubljani.

Pred tem je Žiga Murko svoje nove avtorske projekte: Event, Teru in premierno, pred izidom, kratek pregled skladb z albuma Nautilus predstavil v oddaji Na piedestal .

 

Jolanda Fele