Ime tedna je postal Andrej Cvernjak, prvi človek projekta Udarnik Mladinskega centra Velenje, ki je prejel ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt 2015. Udarniki so izpeljali več kot 50 prostovoljskih akcij tako za socialno ogrožene posameznike in družine, za starejše in tiste, ki imajo zdravstvene težave.

Cvernjak kot najbolj inovativno akcijo izpostavlja "misijo nasmeh". S skupino prostovoljcev so z begunci preživeli ves dan, zanje pa pripravili glasbene nastope in animacijski program.

Pravi, da je pri njih dobrodošel vsak, ki ima čas in voljo pomagati ljudem v stiski. "Večina prostovojcev je mladih, ki so doštudirali, a so brez zaposlitve. Mladi, ki radi izkoristijo čas, da pomagajo komu drugemu."

Pravi, da izpostavljajo pomen dela kot osnovne vrednote. "Ta vrednota je v zadnjih letih precej zbledela, s svojim delovanjem pa želimo mlade opozoriti, da če za nekoga nekaj narediš, je to zelo pomembno tako za tistega, ki mu pomagaš, kot tudi zate."

Kandidata sta bila še:

Matic Kozole, eden od mentorjev dijakov Srednje poklicne in strokovne šole Krško, ki so z najboljšim časom s svojim solarnim avtomobilom – izdelovali so ga eno leto - zmagali na 4. mednarodni tekmi solarnih vozil v Sisku, osvojili pa so tudi 3. mesto za dizajn vozila.

Jože Čakš, direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah, pod okriljem katere so tam odprli prvi muzej baroka v Sloveniji. Ta je rezultat treh desetletij prizadevanj lokalne skupnosti, župnije in Zavoda za kulturno dediščino. V njem je na ogled 43 več kot dve stoletji in pol starih kipov, ki predstavljajo kozjansko baročno kulturno dediščino.

Tadej Košmrlj