Že v gimnaziji se je ukvarjal s temo, iz katere je pozneje doktoriral. Ob tem je pogosto žel priznanja in mednarodne štipendije, se zavihtel na redno profesorsko mesto, pozneje pristal na čelu enega od laboratorijev na Kemijskem inštitutu, od lanskega novembra pa inštitut tudi vodi. Vse to pri 47-ih letih.

Dr. Gregor Anderluh se zaveda, da je 70 let Kemijskega inštituta častitljiva doba. "Malo ustanov ima tako zgodovino. Trenutno je v zelo dobrem stanju."

"V znanosti je pomembno izpostavljati le tisto, kar je najboljše. Le tako bomo lahko stopili ob bok svetu."

Ključni prebojni področji na Kemijskem inštitutu sta po njegovem razvoj materialov za baterije ter nanobiotehnologija in sintezna biologija. A položaj znanosti trenutno v Sloveniji ni lahek. "Zdaj v znanost vlagamo toliko kot leta 1996. Tega v tujini ne morejo dojeti."

"Naš visokošolski sistem je še vedno zelo dober, študenti se v tujini zelo dobro izkažejo. Študirati je dobra naložba."

Časi, v katerih živimo, se mu kot biologu zdijo zelo zanimivi. "Vsakih nekaj let se dogajajo prelomna odkritja, ki dodobra pretresejo znanstveno javnost."

"Znanost odkriva neznano in težko jo je ustaviti. Ustavimo pa lahko implikacije, ki iz nje izhajajo. Družba mora biti za to dovzetna."

Maja Ratej