Gost oddaje Evropa osebno je nekdanji fotomodel, ki je poziral v družbi največjih svetovnih imen modnega sveta. Fernando Fernades je po prometni nesreči postal paraplegik, a se ni predal. Ima svojo televizijsko oddajo o adrenalinskih športih, postal je svetovni prvak v para-kajakaštvu, kot fotomodel podira tabuje o invalidih, ustanovil je institut za pomoč otrokom invalidom – in v Braziliji ostal medijska zvezda.

Fernando Fernades je bil leta 2009 na višku svoje popularnosti, zelo iskan fotomodel, Brazilec, ki je poziral v ZDA in Evropi, v družbi najbolj prepoznavnih fotomodelov: Naomi Cambell, Claudie Schiffer, Eve Herzigove – klicale in vabile so ga mulitinacionalke. Bil je zvezda brazilskega Big Brotherja, nastopal v televizijskih serijah. Ko je bil ritem najbolj oster, je zaspal za volanom in se zbudil v bolnišnici – ni čutil nog. Bil je prepričan, da bo lahko z voljo in treningom obudil noge, a mu to ni uspelo.

Facebook profil Fernanda Fernandesa

Moral se je spoprijeti z novim življenjem, z novim izzivom: fotomodel – paraplegik. “Invalidi na vozičkih so zaznamovani v družbi. Moral sem prebiti to miselnost. V čolnu sem bil tako hiter na vodi, tako lep in bla bla bla. Ko pa sem stopil na breg, pa sem bil na invalidskem vozičku – kar za družbo pomeni nesposoben, šokirani so. Moral sem spremeniti to perspektivo družbe.

“Resnica je, da sem bil fotomodel, vendar nisem živel kot model. To je neverjetnost življenja: po prometni nesreči sem se lahko vrnil v svoj resnični svet: v šport – ki je moje resnično življenje. Živel sem na drugi strani, med slavnimi. Rad imam življenje slavnih. Vendar imam raje deskanje, treninge, težke dneve.”

Fernando je kozmopolit: Brazilec, ki je študiral v Kaliforniji, delal v New Yorku in Evropi. Ko se je zaljubil v kajakaštvo, ki je bilo del rehabilitacije, se je zaljubil tudi v kajakašico, ne parakajakašico, ampak kajakašico – Avstrijko, svetovno prvakinjo, Vicky Schwartz.

“Ne znam početi le ene stvari. Poskušal sem, pa ni šlo. Imam institut za pomoč otrokom invalidom. Včasih poskušam samo veslati, samo trenirati. Ampak ne morem – sem deloholik. Ne znam se ustaviti.”

Supino Romântico ♥️? @vicki_schwarz

A video posted by Fernando Fernandes (@fernandoflife) on

Fotogalerija:

Franci Pavšer