“Korporativno prostovoljstvo je koristno za vse nas,” pravi Lenka Vojnovič s Slovenske filantropije. Kaj se lahko zaposleni v različnih podjetjih naučijo med prostovoljnim delom? Zakaj podjetja spodbujajo svoje zaposlene, da vsaj en dan v letu namesto v službi delajo kot prostovoljci?

Prostovoljske akcije, v katere se vključujejo podjetja, niso novost in tudi niso same sebi namen. Koordinatorka programa korporativnega prostovoljstva pri Slovenski filantropiji Lenka Vojnovič  pravi, da jo veseli, da se takšne akcije odvijajo, ne le zato, ker prostovoljci pomagajo neki nevladni organizaciji, temveč je pomen precej širši.

Korporativno prostovoljstvo je koristno za vse nas.” – Lenka Vojnovič

Nas v tem primeru pomeni: društva oziroma nevladne organizacije, podjetja, zaposlene, tiste, ki pomoč prejmejo, lokalne skupnosti. Član uprave Leka Samo Roš takole povzema koristi korporativnega prostovoljstva za podjetja:

Od društev dobimo zavedanje, da na svetu nismo sami. Uspešnost družbe se bo gradila na solidarnosti med vsem nami.

Lenka Vojnovič še poudarja, da so morajo na sodelovanje z zaposlenimi iz podjetij pripraviti tudi društva. In čeprav korporativno prostovoljstvo navadno zajema le omejeno število ur – podjetja zaposlenim odobrijo 1 dan – je to dobro izhodišče.

Anja Hlača Ferjančič