30 let po Černobilu in 5 let po Fukušimi so posledice jedrskih nesreč še vedno močno prisotne. Okoljevarstvene organizacije opozarjajo na kontaminiranost prizadetih območij in neodgovorno politiko držav. Teroristična nevarnost je zagotovo nov vidik pri zagotavljanju jedrske varnosti. Je morda to poleg katastrofalnih posledic sicer redkih nesreč dovolj velik razlog za ukinitev jedrske energije in prehod na bolj varne, obnovljive vire? Imamo v Sloveniji sploh realne alternative, lahko elektrarno v Krškem res nadomestimo z vetrno, sončno, vodno … energijo?

O jedrski energiji med dediščino nesreč in učinkovitim energetskim virom tako globalno kot v Sloveniji, razpravljamo z mag. Nino Štros (Greenpeace Slovenija) in dr. Leonom Cizljem (Odsek za reaktorsko tehniko IJS). Gosta sta tudi novinar Radia Slovenija Peter Močnik, ki se je pred kratkim vrnil iz Černobila, in dr. Maja Veselič, ki je pred časom na Japonskem raziskovala tamkajšnjo družbo po nesreči v Fukušimi.

O jedrski energiji med dediščino nesreč in učinkovitim energetskim virom tako globalno kot v Sloveniji. Kaj pomenijo teroristične grožnje pri zagotavljanju jedrske varnosti?

30 let po Černobilu in 5 let po Fukušimi so posledice jedrskih nesreč še vedno močno prisotne. Okoljevarstvene organizacije opozarjajo na kontaminiranost prizadetih območij in neodgovorno politiko držav.

Teroristična nevarnost je zagotovo nov vidik pri zagotavljanju jedrske varnosti. Je morda to poleg katastrofalnih posledic sicer redkih nesreč dovolj velik razlog za ukinitev jedrske energije in prehod na bolj varne, obnovljive vire? Imamo v Sloveniji sploh realne alternative, lahko elektrarno v Krškem res nadomestimo z vetrno, sončno, vodno … energijo?

Razpravljamo o jedrski energiji med dediščino nesreč in učinkovitim energetskim virom tako globalno kot v Sloveniji.

Gostje podcasta:

-mag. Nina Štros (Greenpeace Slovenija)

-dr. Leon Cizelj (Odsek za reaktorsko tehniko IJS)

-dr. Maja Veselič (raziskovalka Japonske)

Peter Močnik (novinar Radia Slovenija)

Zgodbi iz Černobila in Fukušime

Pogovora z novinarjem Radia Slovenija Petrom Močnikom, ki se je pred kratkim vrnil iz Černobila, in raziskovalko Japonske dr. Majo Veselič, ki je pred časom na Japonskem raziskovala tamkajšnjo družbo po nesreči v Fukušimi.

“Jedrske elektrarne so za solistične teroristične akcije skoraj brezupen cilj. Do jedrskih sredic se je težko prebiti.”

Dr. Leon Cizelj

— Val 202 (@Val202) March 29, 2016

Nina Štros, @greenpeacesi o jedrskih nesrečah: “Ljudje imamo slepo zaupanje, da ne bo šlo nič narobe.”

— Val 202 (@Val202) March 29, 2016

Fotogalerija iz Černobila (foto: Peter Močnik):

Luka Hvalc, Maja Ratej