Petkovo centrifugo pripravlja Boris Žgajnar.

Teroristični napad v Bruslju je znova odprl vprašanje evropske varnosti in nas hkrati znova soočil s strahom pred lastno svobodo. Koliko je je še ostalo in koliko je še ostalo osnovnih vrednot, ki jih vzdržuje predanost evropski politiki? Če so se na eni strani nekateri slepili, da ima Bruselj za teroristični napad premalo simbolike, so drugi vseskozi opozarjali na nevarnost.

Srce Evrope je hkrati tudi center evropskega džihadizma, koncentracija radikalnih dejavnosti je namreč v majhni Belgiji naravnost izjemna. In nastale niso včeraj. Samomorilski napadalci na podzemni železnici in na letališču Zaventem, ki leži 11 kilometrov severovzhodno od Bruslja, so bili Belgijci.

Da se je Salah Abdeslam po pariških napadih sprehodil kar do svojega doma v Bruslju, pa bi moralo resno skrbeti vse. Evropski odločevalci so marsikaj sklenili že po dogodkih v Parizu, a zdi se, da dogovori ostajajo v predalu. Po bruseljskih dogodkih so se vnovič sestali na isto temo in razpravljali o boljšem sodelovanju med državami.

Boris Žgajnar