»Dobrodošli v mestnem gledališču, prosim izklopite vaše mobilne telefone in uživajte v predstavi!«

Tako bi se navadno glasilo opozorilo ob prihodu v gledališče ali kinodvorano … Tokrat pa v Odbiti spoznamo pametno, interaktivno gledališče, kjer je uporaba pametnih naprav med predstavo celo zaželena!

Sooblikuj predstavo s pomočjo pametne naprave

»Dobrodošli v mestnem gledališču, prosim izklopite vaše mobilne telefone in uživajte v predstavi!« – Tako bi se navadno glasilo opozorilo ob prihodu v gledališče ali kinodvorano …

Tokrat pa smo v interaktivnem gledališču sooblikovali predstavo, ker je uporaba pametnih naprav zaželena, klepetanje pa ni prepovedano.

Interaktivno predstavo Ebola sta ustvarila Luka Cimprič in Andrej Zupanec, ideja je nastala iz navdušenja nad videoigrami. 

“Ponavadi igrice igraš sam, tukaj skupaj s tabo igra še 200 drugih gledalcev. Uporabljaš kolektivno znanje, dobrodošlo je, da se pogovarjaš, kramljaš in se posvetuješ s sosedom. Intermedijske umetnosti je vedno več.”

Luka Cimprič in Andrej Zupanec

Navodila za uporabo interaktivnega gledališča so zelo preprosta.

  • Pridete v gledališče in NE izklopite mobilnega telefona
  • Povežete se na brezžično omrežje, v zgornjo url vrstico vpišete naslov vstopne strani
  • Počakate na začetek predstave
  • Med predstavo se vam na zaslonu prikazujejo vprašanja in odgovori na katere klikate. Protagonist na odru se obnaša tako, kot izberete

“Nenavadno je, da gledalci izbirajo možnosti, ki jih v realnem življenju ne bi izbrali. Pri kavomatu ponavadi izberejo juho ali prazen kozarček. Vsi želijo biti nekaj posebnega, izbirajo zanimive, žmohtne stvari, ki so malo drugačne.”

Luka Cimprič

Maruša Kerec