Poslušalka Andreja: "Kamor koli se obrneš, povsod lahko le podaš prijavo. Ostaneš sam, brez denarja, s kupom položnic."

Junija lani se je Andreja Topolovec zaposlila kot komercialistka v Parketarstvu Primož. Po dveh mesecih so se začele težave. Med drugim so delodajalcu izklopili elektriko, od plač in prispevkov pa so ostale le obljube. Na Finančni upravi (FURS) je poslušalka izvedela, da delodajalec niti ni oddajal obrazcev REK.

“Na finančni upravi so mi pojasnili, da v primeru, da ne oddaja REK obrazcev, delodajalec nima nobenega dolga pri FURS-u. Čeprav imam pogodbo o zaposlitvi. Plačilo prispevkov lahko terjajo le za tiste, ki so dobili izplačane plače, za neizplačane plače pa prispevkov ne morejo terjati.”

Inšpektorat za delo je delodajalcu izdal dve upravni odločbi in mu med drugim odredil odpravo nepravilnosti glede plačila za delo, delovnega časa in vodenja evidenc. Inšpektorica se je v skladu z načelom sorazmernosti najprej odločila za milejši ukrep, saj inšpektorat pred tem pri navedenem delodajalcu ni bil seznanjen z nepravilnostmi.

Objava delovnega mesta kljub neplačanim prispevkom

Andreja Topolovec medtem že več mesecev ni zaposlena v tem podjetju. “Ko inšpekcija pride po nekaj mesecih zaradi nekega prekrška, je to zagotovo prepozno.” Od zavoda za zaposlovanje je medtem dobila elektronsko pošto, v kateri je zasledila objavljeno prosto delovno mesto, za katero ji delodajalec še vedno dolguje plače in prispevke.

V območni službi zavoda v Kranju pojasnjujejo: “Pri vpogledu v podatke, ki jim imamo na voljo, smo ugotovili samo, da ne oddaja obrazcev REK, kar pa ni težja kršitev. Kljub temu delodajalcu ne želimo posredovati naših brezposelnih oseb, njegovo potrebo po delojemalcu pa smo vsekakor objavili.”

Zavod delodajalca uvrsti na seznam delodajalcev z negativnimi referencami šele po tem, ko inšpektorat za delo izda pravnomočno odločbo o kršitvi.

Sama, brez denarja, s kupom položnic

Medtem pa se naša poslušalka utaplja v svojih lastnih neplačanih računih. “Kamor koli se obrneš, povsod lahko le podaš prijavo. Vsi ti odgovorijo, da nimajo pristojnosti, da bi se lahko odzvali bolje in drugače. Ostaneš sam, brez denarja, s kupom položnic.”

Po podatkih FURS-a delodajalci ne obračunajo prispevkov za več kot 2 odstotka zaposlenih. V letu 2015 je finančna uprava na področju prispevkov zavezancem naložila plačilo 12 milijonov in pol neplačanih prispevkov. Stojan Glavač pojasnjuje: “Pri 1.116 zavezancih smo ugotovili kršitve iz naslova prispevkov za socialno varnost. Med njimi prevladujejo tisti, ki prispevkov niti ne obračunajo, kaj šele plačajo.”

Neplačani prispevki za socialno varnost predstavljajo 34 odstotkov davčnega dolga iz naslova davčnih prihodkov. Samo v lanskem letu so znašali 84 milijonov evrov, skupno pa ta dolg presega 442 milijonov evrov.

Neplačani objekti, neizplačane plače

Poslušalkin delodajalec Primož Batistič pravi, da ni mogel izplačevati plač, ker ni dobil plačanih izdelkov: “Objekte smo naredili, plačil pa nismo dobili.”

S plačilno nedisciplino se sooča tudi gradbeno podjetje Mals z Vidma pri Ptuju. Še vedno čakajo na približno 100.000 evrov za opravljena dela na različnih gradbiščih. Celoten znesek jim dolguje podjetje Klima Petek, ki je videmsko podjetje najelo tudi za dela na stavbi Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju, gradili so poštni center v Celju in IZUM-ov objekt v Mariboru.

V Klimi Petek poslovnih odnosov podrobneje ne komentirajo, direktor Malsa Mitja Vindiš pa opozarja, da takšna praksa vodi v propad njegovega podjetja.

Danijel Poslek, Gorazd Rečnik