Virusi - že domači so dovolj naporni, kaj šele tujerodni! Glosa Marka Radmiloviča o tem, kaj vse nas lahko ubije te dni.

Poglejmo, kaj vse nas lahko ubije te dni. Običajnega izbora, kot so bolezni, vojne, lakota in revščina, se ne bomo dotikali, saj je preveč običajen, da bi bil objavljiv. Zato zgolj najnovejši smrtonosni pripomočki na policah velikega supermarketa, ki se mu reče življenje.

Korejci so izstrelili satelit v orbito, ampak temu nihče ne verjame. Prepričani smo, da zgolj trenirajo za čas, ko bodo ves zahodni svet spremenili v žarečo kroglo. Teroristi pospešeno pristajajo na naših obalah in vsako mesto, ki da kaj nase, potrebuje ob turističnih znamenitostih še protiteroristični alarm. Najnovejša možnost milo smrt storiti, pa je virus zika.

To je le jagodni izbor zadnjega tedna! Iz medijev smrt, in možnost zanjo, vsakodnevno kričita na nas in neverjetna je transformacija, ki jo je doživel medijski svet. Še pred nekaj leti je bilo najhujše, kar se lahko zgodi na prvi strani, gospodarski polom, politični prepir ali odstop pri drugih vratcih. Danes pa nas naslovnice intenzivno spravljajo na oni svet; tako je umrljivo človeško meso nadvse srečno, če prebere časopis ali konzumira novice in ob tem še preživi.

Podoba je, kot da smo ljudje prišli na planet predvčerajšnjim in sedaj ugotavljamo, da nas lahko večina stvari, ki so tu doma, ubije. Kot bi se odprle vse kletke poljudnoznanstvenih dokumentarcev, ki nad nas spuščajo strupene kače, morske pse in supervulkane. Ob tem pa je nekoliko cinično, a statistično neverjetno dejstvo, da nas je ob vseh smrtnih nevarnostih, ki prežijo na nas, kljub vsemu na planetu vedno več.

Zdaj pa k virusu. Virusi so, ob kometih, prvo ime med množičnimi morilci. Že ti domači znajo biti naporni, in kljub temu da so nam že stokrat povedali, kako ne pomaga, jih še vedno preganjamo z antibiotiki. Kaj šele tisti tujerodni virusi! Ki se po nekem norem naključju pojavljajo v zgodnji pomladi istočasno z virusom gripe. Eksotični virusi so medijsko neverjetno privlačni in kljub različni genezi in simptomom je njihova ofenziva približno enaka.

Najprej se pojavijo na nekem eksotičnem območju, ki takoj nato doživi turistični fiasko. Potem poročajo o simptomih in obolelih, nato je revolucija, ko pride virus v Evropo, potem na internetu zapišejo, da je virus tako ali tako pobegnil iz laboratorija in povsem na koncu – nikoli ne pridejo v Slovenijo. Končno virus dobi še film in nato izgine. Potem je tu še plejada prenašalcev iz živalskega sveta, ki se bere kot kakšna basen. Krave, ptiči, piščanci, pujsi in sedaj še komarji. Ob tem, da je zika, tudi tako laično, bolj zvit virus, kot so ostali.

Prvič; spravil se je na olimpijske igre. Tako je dobil mednarodno publiciteto. In drugič; spravil se je na nosečnice. Kakor koli se grozno sliši, se je spravil v srčiko genskega materiala človeštva. Ne bo ugonobil že formiranih človeških bitij, temveč se je nakanil spremeniti naš genetski material. Tako premetenega virusa pa še ne, in kot da to še ne bi bilo dovolj, si je za svojega pajdaša izbral komarja, ki je, brez dvoma, najbolj nadležno živo bitje v znanem vesolju. In še tretjič. Ob komarju se lahko menda prenaša še s spolnim odnosom! Komarji, seks in nosečnice se zdijo trije stebri civilizacije, in če se mednje prikrade virus, je lahko zadeva resnično nevarna.

Zato ne čudi novica o rešitvi problema, ki so se je domislili v Venezueli in jo menda že uporabljajo tudi v Braziliji. Tamkajšnji znanstveniki so razmišljali sicer maščevalno, a hkrati tudi racionalno. “Če se zika spravlja nad človeški zarodek, se pravi nad reprodukcijo, bomo udarili z istim vatlom.” Tako so izumili način, da gensko spremenijo malega hudiča po imenu “aedes asegypti”, ki ima ob sesanju človeške krvi večje veselje le še s prenašanjem virusov.

Znanstveniki so obtoženemu komarju vsadili avtodestruktivni gen, ki, preprosto povedano, po reprodukciji mladega komarja ubije. Te genetsko modificirane komarje so spustili med divje samice in njihov zarod bo začel cepati kot muhe. Takšna so vsaj pričakovanja.

Ampak zdaj kleč. Če ljudje poskušamo uničiti komarja tako, da pokvarimo njegov genski zapis, potem ne čudi, da tudi komarji poskušajo uničiti človeštvo s tem, da pokvarijo našo genetiko. Komarji nad človeške mladiče, ljudje nad komarjev zarod. Iz oči v oči, do zadnje kaplje krvi. Po tej analogiji in zaradi dejstva, da svetovna znanstvena organizacija kar resno drži zvonec za alarm, trenutno niso največja nevarnost človeštva veseljaki iz ISSI-a, temveč komarji. Kot je že nekaj časa jasno; spuščanje krvi po kapljicah je enako smrtonosno kot curek iz odprte rane.

In kaj se dogaja “na terenu”? Zdravstveni delavci na ogroženih območjih odsvetujejo nosečnost. Takoj za njimi se po istih območjih vozijo misijonarji in razlagajo, da ni dobro uporabljati kondomov. Pa je šlo k hudiču nočno veselje, in če ne drugega, je egiptovski krvoses na južni polobli uničil valentinovo.

In še nekaj; za internetne forume častilcev teorij zarote je zika idealen primerek virusa, ki bo zmanjšal človeško prebivalstvo. Kar si menda želijo bogataši, korporacije in mednarodno judovstvo. Resnica pa je bolj prozaična.

Komarček se je zaredil, tako trdijo znanstveniki, zaradi El Ninja, ki je nasul dežja in povečal komarjev habitat za milijone kvadratnih kilometrov. El Ninjo pa je posledica klimatskih sprememb, ki so posledica neodgovornega ravnanja človeka s planetom. Če bo torej virus zika iztrebil človeštvo, ga ne bo kot vzrok, temveč kot posledica.

Marko Radmilovič