Alpinist, ki je desetletja premikal meje mogočega: Reinhold Messner!

Prvi alpinist, ki je na vrh Mt. Everesta splezal brez dodatnega kisika, prvi je bil na vseh 14-ih osemtisočakih. Odkrival je Antarktiko, prehodil puščave. Vse to je počel po tem, ko je na prvi himalajski odpravi ostal brez brata in zaradi ozeblin tudi brez sedmih prstov na nogi.

"Že kot majhen otrok sem bral o Sloveniji in slovenskih Alpah. Takrat sem tudi obiskal Slovenijo in preplezal nekaj smeri. V sedemdesetih pa sem veliko Slovencev spoznal v Himalaih, še posebej na najvišjih gorah. Vem, da alpinisti niso tako slavni kot nogometaši ali pa smučarji, ampak Slovenija je v alpinističnem svetu posebna."

Kot predstavnik Zelenih je bil v Evropskem parlamentu, ustanovil je 6 muzejev, ki jih na leto obišče okoli 200.000 ljudi. Možakar, ki živi v gradu in nima prenosnega telefona. Prodanih je bilo že 5 milijonov njegovih knjig. Torej človek, ki ima veliko povedati.

"Že zdavnaj sem se odločil, da ne bom živel s telefonom. Mojo številko imata le tajnica in družina. Drugi je ne poznajo."

Nedeljski gost Reinhold Messner o slovenskih alpinistih.

A video posted by Val 202 (@val202si) on

"Učiti se, poskusiti, loviti uspeh"

"Bistvo uspeha je dobra psihološka priprava in ne telesna. Vendar pa gre na veliki višini hkrati za pomanjkanje kisika, hud mraz in nizek zračni pritisk. Vsakdo trpi na višini 8.500 m. Poleg tega smo daleč od kakršnih koli reševalcev."

Na svoji prvi himalajski odpravi je izgubil brata, na nogah so mu zaradi ozeblin odrezali 7 prstov: "Bil sem na koncu svojih zmožnosti. Razmišljal sem, ali bi še nadaljeval s plezanjem." Sorodniki so ga skušali prepričati naj ostane doma in študira.

Nato je odšel na odpravo in ugotovil, da ima za sabo izkušnje z ekstremnimi težavami iz katereih se je rešil: "Spoznal sem, da sem se sposoben kaj naučiti. Dejstvo, da sem prišel živ iz tiste situacije na Nanga Parbatu je bilo osnova, da sem šel naprej."

"Glede mojih uspehov in moje svobode: nisem odvisen od nikogar. Tudi za moje muzeje velja tako, lokalna skupnost mi ni dala niti centa. Nisem želel, ker sem hotel svobodo in svoje odprave. Tudi kot avtor nisem želel denarja za knjige."

Franci Pavšer