Start-up podjetja danes niso več novost, tudi v Sloveniji poznamo tako zelo uspešne kot tudi nekoliko manj uspešne zgodbe, večkrat precenjene zaradi spletnih platform za sofinanciranje. Inovativni slovenski posamezniki in ekipe se sicer vedno bolj uspešno prebijajo na mednarodno podjetniško prizorišče, na svetovnih kapitalskih trgih zberejo že več 10 milijonov evrov. Kakšne so njihove izkušnje in nasveti?

V letu 2014 so zagonska podjetja Slovencev na svetovnih kapitalskih trgih zbrala več kot 60 milijonov evrov

Zagonska podjetja danes niso več novost, tudi v Sloveniji poznamo tako zelo uspešne kot tudi nekoliko manj uspešne zgodbe, večkrat precenjene zaradi spletnih platform za sofinanciranje. Inovativni slovenski posamezniki in ekipe se sicer vedno bolj uspešno prebijajo na mednarodno podjetniško prizorišče in na svetovnih kapitalskih trgih zberejo že več 10 milijonov evrov. Kakšne so njihove izkušnje in nasveti, smo preverjali na dogodku Startup Europe Week Ljubljana.

“Spletne platforme, kot je Kickstarter, imajo pozitivno lastnost, da lahko preizkusiš, kolikšno podporo ima tvoja ideja. Negativna plat tega je, da še vedno ne veš nič o svojih kupcih. Ne boš znal prodajati naprej. To je za slovensko samozavest še posebno nevarno: imamo nizko samozavest, ko pa pride hiter uspeh, se radi precenimo. Brez resne analize pa si na tržišču bos.”

Dr. Jernej Pintar, CEED Slovenija

V letu 2014 so zagonska podjetja Slovencev na svetovnih kapitalskih trgih zbrala več kot 60 milijonov evrov. Največ, dobrih 12 milijonov evrov, sta zbrala podjetje Tomaža Štolfe, ki je razvilo inovativno komunikacijsko platformo, in pa podjetje Sebastjana Trepče, ki se ukvarja s spletno prodajo visoke mode.

V letu 2014 je bilo med šestimi najbolj financiranimi podjetji zgolj eno registrirano v Sloveniji, preostala imajo sedež v Londonu oziroma Silicijevi dolini. Zanimivo, da so predlani zagonska podjetja Slovencev pritegnila več denarja kot skupno od leta 2006, povečalo pa se je tudi njihovo število, kar se je zgodilo že petič zapored.

Številke za leto 2015 pa še močno presegajo rezultate predlanskega leta, uradno bo predstavil podatke v sredo podjetnik in investitor Boštjan Špetič, ki redno pripravlja pregled ekosistema slovenskih zagonskih podjetij in podjetij slovenskih ustanoviteljev.

Luka Hvalc