Na piedestalu je gostoval obalni rock bend Toxine z drugim albumom z naslovom ”Now O’Clock”.
Toxine je nastal na prehodu let 2006 / 07. Od takrat je ustvarjanje avtorskega materiala z angleškimi besedil s poetičnim navdihom, ki se pogosto ukvarjajo s socialnim in psihološkim komentarjem družbe, predstavil občinstvu na seriji uspešni koncertov in na nastopih na nekaj najbolj znanih festivalih in klubih po Sloveniji.
Novi album ”Now O’Clock” je izšel konec leta 2015 pri italijanski založbi Blue Tattoo Music, ki že več kot dvajset let podpira neodvisno glasbeno produkcijo. Žanrsko še zanimivejši album Now O’Clock se je razvijal v smeri prečiščene melodije in spevnosti, hkrati pa ohranjal pridih alternativne odtrganosti.
Kot pravita stalna člana zasedbe: Samo Turk (kitara, vokal) in Tomi Toth (vokal), da čeprav Toxine igrajo že osem let, ostaja občutek, da so komaj začeli, in ta zagon ohranjajo tudi po izidu novega albuma. Predstavljajo ga v sveži zasedbi z Alešem Zorcem (bobni), Erikom Čeboklijem (bas) in Žigo Fabbrom (klaviature, saks). Toxine prav ničesar ne prepušča naključju, njihovo delo se izmika definicijam, člani benda pa radi sodelujejo z drugimi umetniki.

Obalni rock bend Toxine je nastal na prehodu v leto 2007, ko so se ustanovni člani zbrali za rekreativno igranje, ki pa je kmalu preraslo v ustvarjanje avtorskega materiala z angleškimi besedili s poetičnim pridihom. V pesmih se pogosto ukvarjajo z družbenim in psihološkim komentarjem družbe.

Prva skladba Ever Wordless? je bila napisana za lokalno kompilacijo, izdano dve leti pozneje (Kompilacija obala 2, 2009). Medtem je prišlo do sprememb v zasedbi in na vso moč so delo nadaljevali: Tomi Toth (vokal), Gregor Brajkovič (bobni), Samo Turk (kitara) in Jaša Hedžet – Jajo (bas). Leto pozneje so posneli demo kaseto Play Me If You Can. Skladbo OverGround so Toxine prispevali za še eno kompilacijo: RockIzziv 2010.

Po seriji uspešnih koncertov so se zaprli v studio in posneli prvenec Ever Wordless, ki je izšel leta 2013 pri neodvisni mariborski založbi Subkulturni azil/Akord records.

Na svoji poti so igrali na nekaj najbolj znanih festivalih (Lent, Pivo in cvetje, Jeff) in klubih po Sloveniji. Leta 2014 so znova stopili v studio in posneli svoj drugi avtorski projekt. Novi album z naslovom Now O’Clock je izšel konec leta 2015 pri italijanski založbi Blue Tattoo Music, ki že več kot dvajset let podpira neodvisno glasbeno produkcijo. Žanrsko še zanimivejši album se je razvijal v smeri prečiščene melodije in spevnosti, hkrati pa ohranjal pridih alternativne odtrganosti.

Kot pravita stalna člana zasedbe Samo Turk (kitara, vokal) in Tomi Toth (vokal): čeprav Toxine igrajo že osem let, ostaja občutek, da so komaj začeli, in ta zagon ohranjajo tudi po izidu novega albuma. Predstavljajo ga v sveži zasedbi z Alešem Zorcem (bobni), Erikom Čeboklijem (bas) in Žigo Fabbrom (klaviature, saksofon).

Toxine prav ničesar ne prepuščajo naključju, njihovo delo se izmika definicijam, člani benda pa radi sodelujejo z drugimi umetniki. Tudi pri ustvarjanju novega videospota za singel Budget Symphonia, ki govori o glasbeni industriji, ki drži v primežu ustvarjalnost umetnikov in po večini kroji okus občinstva, ni bilo nič drugače.

Videospot je nastal v produkciji italijanskega ”laboratorija za vizualne umetnosti” Sonicyut, ki je v snemanje vključila naključne mimoidoče v Kopru, Trstu in Benetkah. Videospot Budget Symphonia je za Toxine prvi izlet v Italijo.

Toxine z albumom Now O’Clock v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele