Obiskali smo nekaj organizatorjev pustih festivalov pri nas in zunaj naših meja ter ugotavljali kakšne priložnosti in izzive prinašajo tovrstni festivali in ali jih znajo v posameznih krajih sploh izkoristiti!

Odgovore iščemo v Cerknici, na Ptuju, na Krasu in v Reki

V pustnem društvu v Cerknici, kjer jim je pred nekaj leti sneg uničil nekaj najbolj zanimivih velikanskih pustnih figur resno razmišljajo, da prihodnje leto znamenitega coprniškega festivala ne bodo organizirali. Ptujsko Kurentovanje je znameniti popotniški vodnik Lonely Planet umestil med 7 najboljših karnevalov na svetu, a ko v mesto pride 50 tisoč ljudi je tam celo krof težko kupiti. Kraški Pust je ena osrednjih prireditev zamejskih Slovencev, pogosto tudi s političnim pridihom, s katero vsakič znova opozorijo tudi na težave, ki jih ima naša skupnost v Italiji.

Pustne prireditve niso samo zabava za najmlajše in najbolj razigrane: po eni strani so dobra promocija kraja, kjer poteka, turistična atrakcija, lahko so lepa poslovna priložnost za lokalno podjetništvo, po drugi strani pa zahtevajo veliko prostovoljnega dela in odrekanja.

Mnogi imajo pri organizaciji premalo podpore lokalnih skupnosti in lokalnega gospodarstva. Obiskali smo nekaj organizatorjev pustih festivalov pri nas in zunaj naših meja ter ugotavljali kakšne priložnosti in izzive prinašajo tovrstni festivali in ali jih znajo v posameznih krajih sploh izkoristiti!

Val 202