V povprečju na Valu 202 v eni uri zavrtimo 8 pesmi, po dopolnjenem Zakonu o medijih jih bo moralo biti vsaj 5 slovenskih, vsako uro, vse dni v letu. Tudi o tem, kakšna bo glasbena podoba nacionalnih radijskih programov, kakšna komercialnih, kakšne cilje so si zakonodajalci postavili in kako bodo vzpostavljeni seznami novo ustvarjene glasbe – v pogovoru s predstavnikom Ministrstva za kulturo.

V povprečju na Valu 202 v eni uri predvajamo 8 pesmi, po dopolnjenem Zakonu o medijih bo moralo biti od teh vsaj 5 slovenskih, vsako uro, vse dni v letu.

Kot pojasnjuje Branko Jezovšek, strokovni sodelavec na direktoratu za medije, se ministrstvo za kulturo ob pripravi medijskega zakona ni ukvarjalo z vprašanjem, kdo bo več zaslužil s tem. “Hoteli smo doseči predvajanje slovenske glasbe podnevi in spodbuditi glasbeno ustvarjalnost.”

Dodal je, da je ministrstvo sprva pripravilo predlog, ki je določal, da bi moralo biti 50 odstotkov deleža slovenske glasbe predvajane med 6. in 22. uro, po sprejetju amandmajev v državnem zboru pa zakon zdaj predvideva, da mora radijska postaja med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe (ta za Val 202 znaša 40 odstotkov). “Do ureditve je prišlo z amandmaji. Kot je bilo obrazloženo, so nastali na pobudo reprezentativnih organizacij na področju glasbe.”

Jezovšek priznava, da se bodo morale ob uveljavitvi novih določil spremeniti programske sheme radijskih postaj. “Tako, da se bo podnevi kvota približala temu, kar že določa zakon.”

O evidenci mladih glasbenikov, ki jo bo zaradi določila o predvajanju glasbe mlajših slovenskih glasbenikov vodilo ministrstvo, pa pravi, da bo vodena “čim bolj enostavno, tako kot tudi določa zakon.”

Nataša Zanuttini