Po delu v Nemčiji in vodenju Tarče je Boštjan Anžin začel novinarsko pokrivati Balkan. Ob tem ga marsikdo vpraša, ali je ob menjavi doživel šok, a odgovarja, da Beograd, ki je velemesto, v marsičem spreminja na Berlin.

“Vse težave, ki sem jih imel z birokracijo, se je dalo rešiti tako ali drugače, sem pač poklical pet ljudi, Slovenci pa smo tu še vedno cenjeni. So pa teme drugačne, tu se ukvarjamo s povprečnimi plačami, ki so nižje od 500 evrov. Z drugačnimi skrbmi kot v Berlinu. Torej ne bi rekel šok, je pa to velik novinarski izziv.”

V Srbiji trenutno pozorno spremljajo ukrepe Nemčije in Avstrije na mejah. Na makedonsko-grški meji pa že potekajo zelo poostreni pregledi ljudi, ki bežijo iz svojih držav. To pomeni tudi 30-minutne pogovore ob prisotnosti prevajalcev, da ugotovijo njihovo pravo identiteto in narodnost.

Kot pravi Anžin, je tisoče ljudi, ki ne izpolnjujejo kriterijev, že ostalo na grški strani meje. V Srbiji so ob morebitnem zaprtju avstrijske meje tudi sami pripravljeni na podoben ukrep, v tem primeru pa bi predvidoma sprejeli največ 6.000 ljudi.

Damjan Zorc