Smučarski skakalci, ki so svojo novoletno turnejo končali v sredo v Bischofshofnu, so se že preselili v Willingen na severu Nemčije, kjer bodo danes opravili s kvalifikacijami za nedeljsko posamično tekmo. Tekaška karavana pa ima do konca jubilejne 10. novoletne turneje še tri nastope.

Pet uvodnih tekem v Švici in Nemčiji je prineslo obilni izpad med prijavljenimi s prvotnega seznama. Sploh se to pozna pri moških, kjer je več kot tretjina udeležencev že končala z nastopom. Pri ženskah je ta upad nekoliko manjši, ampak še vedno precejšen in če vse skupaj še enkrat primerjamo z drugimi zimskimi disciplinami, tek na smučeh seveda ostaja velika posebnost. Sploh pa novoletna turneja in vse turneje, ki v letošnjem koledarju zavzemajo še nekaj višji odstotek vseh tekem, ki jih ponuja celotna zima, ki se bo v marcu tokrat za tekače zaključila v Kanadi. Prav na koncu bo severno-ameriška turneja z znova večjim delom polovičnih tekem ponudila kar osem preizkušenj.

Na startnem seznamu za današnjo petkilometrsko preizkušnjo v Dobbiacu s posamičnim startom ostajata še dve Slovenki, ki pa sta na prvih petih preizkušnjah imeli višje cilje. Glede na spremembe tekmovalnih disciplin in predvsem pretečenih kilometrov, ki jih je bilo za zdaj precej več v klasičnem koraku, pa predvsem z dosežkom Alenke Čebašek moramo biti zadovoljni. Oba nastopa v Oberstdorfu na Bavarskem sta to še posebej potrdila, saj Blejka denimo za vsaj točko svetovnega pokala ob koncu zaostaja precej manj kot je denimo po najdaljši klasični preizkušnji pod švicarskimi vršaci na prvo letošnjo soboto. Trenutno zaostaja za slabi dve minuti, kar pa se na tako kratki razdalji, kot je današnja, težko nadomesti.

Ob vsem pa je treba poudariti, da je prav današnja disciplina tista, ki jo najboljša Slovenka v tekaškem svetovnem pokalu v tem letu najraje teče. Lea Einfalt je očitno v največji meri vse stavila na nedeljski vzpon na Alpe Cermis. Kot nekdanji gorski tekačici ji zaključna etapa odgovarja, čeprav v tekaških krogih veleslalomski tek navkreber še vedno buri precej duhov, pa čeprav je od te inovacije, ki jo je uvedel nekdanji as Vegard Ulvang, minilo že deset let.

Vse bolj je jasno, da je za Einfaltovo ta sezona prelomna, saj se bo Zbiljčanka v največji meri morala sama odločiti, kako naprej. V njene zmožnosti tudi v smučarsko tekaški smučini pa se tako ali tako nikdar ni dvomilo. Je pa res, da takih dosežkov, kot jih je v mladinskih kategorijah dosegala v gorskem teku, v smučini še ni ponovila. Je pa daleč od vsega doseženega lani, ko je predvsem v boju za škrlatno majico že dodobra opozorila nase, letos pa ob njenem imenu sveti le številka štiri.

Ko smo ravno pri teku, pa še skok v Planico, ki bo do nedelje v generalki za svetovni pokal gostila tekmovalce na celinskem pokalu. V današnjem sprintu bo pred zanimivo odločitvijo Vesna Fabjan, ki si je nazadnje v Dobbiacu pridelala rumen karton in ji grozi izključitev na domači tekmi najvišjega ranga. Te grožnje bi se rešila s prezgodnjim startom danes, odločitev pa je seveda v rokah slovenske bronaste olimpijske iz Sočija.

Ob vsem je zanimivo, da prva dama teka na smučeh Norvežanka Therese Johaug v torek v Oberstdorfu ob očitnem drsalnem koraku v klasiki ni videla rumene barve. Žirija se je odločila, da je Norvežanko premamila borba za boljši položaj. Zanimivo, da so Fabjanovo pri prekršku ujeli sredi gozdov v Dobbiacu ob zadnji lanski tekmi, ko je bila daleč, daleč od borbe za najboljši položaj.

Dare Rupar