V oddaji je gostovala Nicoletta Romeo.

Zadnjih pet let je eden od glavnih spremljevalni dogodkov srečanje koproducentov “East meets West” – Ko vzhod sreča zahod, ki poteka v organizaciji Audiovizualnega sklada Furlanija–Julijska krajina. Srečanje je namenjeno avtorskim filmom s področja Vzhodne Evrope. Festival je torej sestavljen iz več pomembnih dogodkov. Noben pravi mednarodni filmski festival ne more imeti samo programski del, pač pa obsega še filmski trg in razna strokovna srečanja. Udeleženci sledijo predstavitvam projektov, hkrati pa vsako leto vabimo tudi predstavnike iz drugih dežel.

Ja, moja filmska strast do filma se je spremenila v mojo poklicno dejavnost. Moj partner je grški filmar Thanos Anastopoulos. Skupaj imava tudi produkcijsko hišo. Najina prva mednarodna koprodukcija je 8-letni sin. Film je vse, je naše življenje, je umetnost, ki lahko zajame podtalno dogajanje, vse kar v ljudeh vzbuja nelagodje in upor današnjega časa, dejanja protagonistov so tako lahko precej moteča.

Mladim je treba razložiti, kaj je in kaj ni dober film, kaj je dobra in kaj slaba umetnost. In to je tudi del poslanstva kateregakoli festivala, da svetuje, postavi določena načela, da nas nagovarja, da pridemo pogledat drugačni film, od tistega, ki smo ga navajeni gledat na televiziji ali v grdih multipleksih. Naš festival predstavi filme, ki jih ponavadi ne odkupijo za italijansko ditribucijo, pa tudi drugje ne. Na festivalih imate možnost, da vidite druge filme in to drugo postaja zame vedno bolj pomembno.

Nina Zagoričnik