Nekatere ga ne doživijo nikoli, druge pogosto, tretje jih doživijo celo več zapored. Toliko kolikor je žensk, toliko je orgazmov. In tukaj se od moških bistveno razlikujejo. Moški orgazmi so oprijemljivi, ženski za znanstvenike še danes velika uganka. S pomočjo strokovnjakov na področju spolnosti smo v valovski Ambulanti odkrivali skrivnosti ženskega orgazma.

Nezmožnost doživljanja orgazma ob le vaginalni stimulaciji je nekaj povsem normalnega

Nekatere ga ne doživijo nikoli, druge pogosto, tretje jih doživijo celo več zapored. Moški orgazmi so oprijemljivi, ženski za znanstvenike še danes velika uganka.

Predstavljajte si ključavnico na svojem pralnem stroju. Če jo želite aktivirati, morate gumb start držati določen čas s pravo intenzivnostjo; če pritisnete premehko, se ne zgodi nič, če pritisnete premočno, bo stroj jezno piskal. Ko obvladate tehniko, je preprosto; ko se prižgejo luči, se stvari začnejo premikati in cikel nazadnje doseže tudi hrupni vrhunec. Končno stroj zaplete kup vlažnih, a osveženih stvari in jih ponudi na drugem koncu. 

Vrhunec žensko za nekaj sekund pripelje do ekstaze, ob kateri zunanji svet ne obstaja, a ob napačnem prijemu je lahko navzoča bolečina, razvije se lahko celo frustracija. Drugače kot pri moških, ki s stimulacijo hitreje in lažje dosežejo erekcijo in ejakulacijo. Doktor Barry Komisaruk z univerze Rutgers v New Jerseyju o razlikah v možganih:

“Podobnosti med moškimi in ženskami pri orgazmu so veliko večje kot razlike. Kar vidimo, je splošno aktiviranje možganov, ki deluje tako kot vsi sistemi. Seveda imajo moški tudi izliv, ki pa ni zanemarljiv niti pri nekaterih ženskah.  Mislim, da je največja razlika v refraktarni oziroma neodzivni dobi, ki je pri moških veliko očitnejša kot pri ženskah, vendar o mehanizmu omenjene dobe vemo bolj malo, tako da ostaja še veliko nerešenih vprašanj.”

Znanstveniki so ugotovili, da je eno od žarišč možganska regija, ki je odgovorna za občutek užitka in v kateri se izloča dopamin. Raziskave, ki so jih opravili na podganah, so namreč pokazale, da bodo te električno stimulacijo omenjene možganske regije izbrale celo pred hrano, in to celo do izstradanja. Poleg spolnosti pa dopamin aktivirajo tudi kokain, amfetamin, kofein, nikotin in čokolada.

“Nekateri trdijo, da so razlike v pomembnosti senzorične stimulacije, da je torej vizualna stimulacija pri moških pomembnejša kot pri ženskah. Prav tako trdijo, da je čustvena navezanost pomembnejša pri ženskah. Vendar je to posploševanje, verjetno so individualne razlike pomembnejše.” – Komisaruk 

Trditev, da je vaginalni orgazem pomembnejši, je zmotila številne feministke, saj bi lahko sklepali, da se ženske, ki ga ne doživijo, preprosto ne trudijo dovolj. Od trideset do štirideset odstotkov žensk namreč trdi, da ne bi nikoli doživele orgazma le z vaginalno penetracijo – temveč ga doživijo le ob klitorični stimulaciji.

Tudi ženska s poškodbo hrbtenjače, ki ni čutila dražljajev klitorisa, je lahko z vaginalno stimulacijo dosegla orgazem, ki je v nasprotju od klitoričnega – ta je bolj lokaliziran in zunanji – notranji in vključuje vse telo. To je najboljši dokaz, da vaginalni orgazmi obstajajo”, razlaga Komisaruk. 

“Točka G je sodobni mit in ne obstaja.” – Gabrijela Simetinger #zdajsevrti

— Val 202 (@Val202) January 21, 2016

Spolnost pri ženskah je bila vir mnogih polemik skozi stoletja. Rachel Pauls, ginekologinja iz Cincinnatija, je prva pomislila, da sta morda prav velikost in lega klitorisa tisti, ki vplivata na lažje doživljanje orgazma med penetracijo. S trditvijo se strinja tudi Simetingerjeva.

Za ženske, ki težko dosežejo vrhunec med penetracijo – ali med spolnim odnosom sploh – pa je sporočilo strokovnjakov preprosto: eksperimentirajte. In vedite, da z vami, tudi če ne doživite orgazma, ni nič narobe.

Vsak je nekoliko drugačen, zato bodo nekatere ženske doživljale veliko klitorične stimulacije med spolnim odnosom, za druge pa bo to težje – zato jim lahko partner pomaga z rokami ali pripomočkom.

Neja Jerant