Prihodnost bo pametna. Morda celo preveč, ugotavlja Matjaž Ropret, novinar Dela, ki v Las Vegasu spremlja sejem zabavne elektronike. O zloglasnem Netflixu, super avtomobilih in dronih, še vedno pa so zelo popularni tudi vsi mogoči gadgeti.

Uporabne in bizarne novosti s sejma zabavne elektronike CES 2016

Prihodnost bo pametna. Morda celo preveč, ugotavlja Matjaž Ropret, novinar Dela, ki je v Las Vegasu spremljal sejem zabavne elektronike CES. Če so bili prejšnja leta popularni televizorji, telefoni, tablice … so letos zelo pomembni avtomobili. Prišlo je vsaj deset glavnih proizvajalcev in vsi so govorili o razvijanju samovozečega avtomobila.

“Čeprav so se organizatorji pred leti bali upada obiska, se ta le še povečuje. Letos nas je bilo tukaj 160.000. Sejem je še večji, dodali so novo prizorišče, vsega ne moreš videt. Sejem lahko obiščejo prodajalci, partnerji novinarji, akreditacije stanejo tisoč ali dva tisoč dolarjev.”

Povezane naprave so obremenjene z vašim zdravjem

Pametna flaška. Služi predvsem prodajanju namenskih vitaminskih vstavkov. Težka in ogromna. pic.twitter.com/Bftqc9q4W5

— Matjaz Ropret (@mropret) January 5, 2016

Tudi povezan merilec telesne temperature tekmuje z desetkrat cenejšim klasičnim, ki je čisto dovolj natančen. pic.twitter.com/YgX0cpBvy5

— Matjaz Ropret (@mropret) January 5, 2016

Ena največjih grdobij in traparij, videnih doslej, so “pametne superge”. Same se zategnejo, med drugim. pic.twitter.com/6xfeqANdTL

— Matjaz Ropret (@mropret) January 5, 2016

Slušalke bluetooth, ki se pospravijo v zapestnico? 200 evrov se da porabiti za kaj lepšega in boljšega. pic.twitter.com/ituiIl5kI0

— Matjaz Ropret (@mropret) January 5, 2016

Netflix: Po začetnem navdušenju številna vprašanja

Presenečenje sejma je bila zagotovo predstavitev Netflixa, spletnega ponudnika videovsebin. Odmevala je tudi v Sloveniji. Začetno navdušenje se je, vsaj v Sloveniji, hitro spremenilo v vrsto vprašanj, tudi zato, ker imamo trenutno na voljo manj kot 20% vseh vsebin.

“Pravijo, da bodo vse vsebine postopno na voljo povsod. Tudi za vse podnapise in pogodbe je zmanjkalo časa. Čez eno leto bo Netflix v Sloveniji verjetno popolnoma drugačen kot je danes.”

Maruša Kerec