Bodoče matere so tarče oglaševalcev, prodajalcev in svetovalcev, same pa morajo presoditi, katere storitve in izdelki so zanje zares potrebni. V Reakciji smo govorili o pritiskih na bodoče matere.

Nosečnice so tarče oglaševalcev, prodajalcev in svetovalcev. Družba zahteva fit, urejeno, skrbno in aktivno bodočo mater.

Po podatkih iz začetka preteklega leta imajo slovenske družine povprečno 1,56 otroka. Večina parov se odloči le za enega ali dva otroka, zato že pred rojstvom vso pozornost posvečajo dobremu počutju potomca in nosečnice. Prehod iz nestarševstva v starševstvo je poseben izziv, priložnost za zaslužek pa so prepoznali tudi številni trgovci.

Predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v Ljubljani dr. med. Nataša Tul Mandić pravi, da oglaševalci pogosto naslavljajo bodoče matere: »Nosečnice prepričujejo, katere vitamine morajo kupiti, kakšna oblačila in modne dodatke, katere produkte za nego telesa, kasneje pa še kakšne vozičke in igračke

Specialni pedagog, svetovalec in predavatelj o vzgoji Marko Juhant opaža, da tržni interesi farmacevtskega lobija, kozmetične industrije, ponudnikov izdelkov in storitev nosečnicam sledijo na vsakem koraku.

»Kot vpliva na otroke oglaševanje bonbonov, na najstnike pa cigaret. Tako vpliva na nosečnice oglaševanje v smislu; če boste uporabile ta produkt, boste srečne, zdrave in uspešne

– Dr. med. Nataša Tul Mandić

Da je skrb za telo v času nosečnosti vedno bolj pomembna, opaža tudi mati petih otrok in strokovnjakinja za dojenje Urška Savodnik. Prvič je rodila pred dvajsetimi leti, zadnjega otroka pa pred sedmimi. V tem času, pravi, se je najbolj spremenilo tržišče.

Dr. Alenka Švab se ukvarja s študijami spolov, sociologijo družine in družinsko politiko. Pravi, da se zaradi pomembnih telesnih in drugih sprememb nosečnice čutijo dolžne poskrbeti zase in za plod. »Včasih so poudarjali, da mora nosečnica čim več jesti in počivati. Danes grejo imperativi v nasprotno smer – biti aktivna, veliko telovaditi in skrbeti za svoje telo, vse to v povezavi s skrbjo za bodočega novorojenega otroka,« pravi dr. Alenka Švab.

Strije, preoblikovanje telesa zaradi ploda in kategorične zapovedi, da morajo biti tudi nosečnice urejene, bodoče matere pogosto plašijo. Ne bega pa jih le videz v času nosečnosti, ampak tudi mnoštvo resnic in preobilje informacij. Oglaševalci, svetovalci in strokovnjaki bodoče matere ves čas opozarjajo na posledice nedejavnosti.

»Nenehno jih svarijo, kaj se bo zgodilo, če ne bojo pravilno jedle, pazile na težo. Pri tem se mi zdi problematično, da se žensko dojema kot objekt, kot posodo za bodočega otroka.«

– Dr. Alenka Švab

Vodja Športnega centra Fakultete za šport v Ljubljani Ana Zakrajšek svetuje previdnost pri izboru vadbe in aktivnosti: “Če so bile nosečnice v preteklosti aktivne, naj vadbo prilagodijo, če se niso gibale, pa naj ne pretiravajo.”

Strokovnjakinja na področju ženskih študij in feministične teorije dr. Zalka Drglin pojasni, da imajo bodoči starši danes velika pričakovanja do starševstva in družinskega življenja. Sprašujejo se, kaj pomeni biti dober oče ali mati in kako naj uresničijo svoja pričakovanja. Vedno težje pa je ločevanje med pristno namero pomagati ali zaslužiti. Za bodoče matere, ki nimajo finančnih skrbi, so take odločitve nekoliko lažje, veliko nosečnic pa nima zagotovljene finančne varnosti.

»Nekatere so blizu idealu, ki si ga rišemo, nekatere pa so noseče ali postanejo matere v hudih življenjskih okoliščinah. Priča smo valu beguncev, v katerem se celo rojevajo otroci.«

– Dr. Zalka Drglin

Sogovorniki zaključujejo s skupno mislijo: nosečnice naj se pomirijo in uživajo v stanju, ki so ga v preteklosti imenovali blaženo. Za nasvete naj se obrnejo na ženske, ki se jim zdijo dobre matere. Ni nujno, da je vsa oprema za novorojenčka najdražja in najbolj modna, z zmerno telesno aktivnostjo pa bodo ravno tako rodile.

Uršula Zaletelj