Avtomobilsko prometne novosti z Janezom Martinčičem.

Resnobni črni avtomobil Audi A4 sicer izgleda togo klasično, a blesti znotraj digitalnega okolja

Dobesedno odštevamo ure do velike razglasitve Slovenskega avta leta, zato vam predstavljamo še zadnjega finalista, Audi A4. Ne bomo tajili, pogled na avtomobil od zunaj je vsaj manjše razočaranje. Na deževen dan bo povprečni ljubitelj avtomobilov stežka opazil ali se je na cesti srečal s sedanjo, ali s prejšnjo generacijo avtomobila. Vsi dvomi ob pogledu nanj se razblinijo v notranjosti. Audi A4 se zdi, takoj ko se namestimo v ergonomsko popolno okolje, večji. In občutki najdejo zaveznika tudi v podatkih, saj se na novo rojeni centimetri bohotijo v vse smeri.

Audi A4 blesti znotraj digitalnega okolja. Povezljivost in asistenčni sistemi pa niso le prisotni, temveč so logično in predvsem varno integrirani v vozniško izkušnjo.

Elementi podvozja so najbrž področje, kjer je vozilo naredilo od prejšnje generacije največji napredek, saj se pelje absolutno nevtralno, izjemno posrečen pa se zdi tudi kompromis med udobno in dinamično vožnjo, med pojmoma, ki si v osnovi nasprotujeta.

Kompromis in sodelovanje predstavlja tudi “francosko-japonska naveza” Renault-Nissan, ki bo v prihodnjih štirih letih predstavila več kot deset vozil s tehnologijo za avtonomno vožnjo. Letošnje leto bo prineslo uvedbo avtomobilov z nadzorom enega voznega pasu, ki omogoča avtonomno vožnjo po glavnih cestah.

Avtonomna vožnja naj bi pomagala zmanjšati napake voznikov in povečala varnost na cestah, a bo v glavni vlogi še vedno voznik.

V letu 2018 bo predstavljena funkcija, ki bo omogočala nadzor več voznih pasov, v letu 2020 pa bodo predstavili še avtonomnost v križiščih in vodenje skozi mestne ulice brez voznikovega posredovanja. Kasneje bodo predstavili še številne avtomobilske aplikacije, multimedijske in navigacijske funkcije.

Desetletja nezdružljivo pa je uspelo združiti Golfu. Z zanimivo izpeljanko je ob povsem električnem vozilu pod eno streho združil še ekološko neoporečnost s športnostjo. Golf GTE je v osnovi »priključni hibrid«, ki pa si GT iz imena zasluži predvsem zaradi izjemnih zmogljivosti. Ko voznik z odločnim pritiskom stopalke za plin to sporoči vozilu, z roko v roki (ali pravilneje »z navorom ob navoru«) delujeta tako bencinski 1,4 litrski agregat kot elektromotor. Ta v skupno moč 150 kW prispeva orjaških 75 kW, kar omogoča pospešek do 100KM/h v zgolj 7,6 sekunde.

Volkswagen se je odločno podal na pot električne prihodnosti, hkrati pa se noče odreči svoji bencinski. To bi lahko bil najkrajši opis Golfa GTE.

Tudi vsi ostali tovarniški podatki izpričujejo polnokrvno GT vozilo, ki pa skrbi tudi za okolje. S pomočjo napajanja iz domače vtičnice ali polnilne postaje, lahko vozilo Golf GTE napolnimo z energijo, ki zadošča za 50 kilometrov povsem brez emisijske vožnje. Pri Volkswagnu pa so šli še korak dlje in na trgu ponujajo tudi Passata z oznako GTE!

Janez Martinčič